Читај ми!

Албанци са југа имају сва уставна права

Поводом захтева албанаца са југа Србије за реципроцитетом са правима Срба на северу Косова, председник Координационог тела за Бујановац, Прешево и Медвеђу, Зоран Станковић каже да они имају све оно што је регулисано Уставом, законима и међунродним конвенцијама.

Председник Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђа, Зоран Станковић рекао је да Албанци на југу Србије имају све оно што је регулисано Уставом, законима и међунродним конвенцијама.

"То је нешто што је дефинисано, за разлику од Срба на северу Косова, који још немају дефинисано решење ни за један од овх захтева, јер преговори у Бриселу још трају", објаснио је Станковић поводом захтева Албанаца са југа Србије за реципроцитетом са правима косовских Срба.

Упитан о изградњи зграде факултета у Бујановцу, која још није почела, мада су радови требали да буду завршени за ову школску годину,

Станковић је одговорио да постоји проблем са нерешеним имовинско-правним односима.

"Ми смо за изградњу те високошколске установе обезбедили 1,5 милиона евра. Међутим, због нерешених имовинско-правних односа, нисмо могли чак ни да почнемо са изградњом", додао је Станковић.

"Влада Србије је донела одлуку о експропријацији земљишта на којем би требало да се изгради ова вискошколска установа", подсетио је Станковић, који "очекује да ће се у наредном периоду решити тај проблем и да ће, ако не на крају ове, почетком следеће године кренути са изградњом тог одељења".

Станковић, истовремено, негира и приговоре о превеликом присуству жандармерије и војске на југу Србије и тврдње да су грађани због тога небезбедни и уплашени.

"Приликом разговора са грађанима у селу Кончуљ добили смо одговор да у протеклих 12 година припадници безбедносних структура, значи жандармерије, војске и полиције, нису ни на један начин угрозили интегритет било ког детета или грађанина тог места", нагласио је Станковић.

То су потврдили и мештани који су присуствовали том састанку, нагласио је Станковић и подсетио на обавезе према међународној заједници, која је веома ригорозна и захтевна према Србији, јер тражи да се спрече транспорт белог робља, оружја, дроге и азиланата преко њене територије.

Навео је да је само у 2012.години имали смо више од 11.500 азиланата који су преко Србије покушали да уђу у неку од држава западне Европе и истакао велики успех безбедносних служби и других државних структура у решавању тог проблема.

"Према томе, за сваку критику треба имати и одговарајуће аргументе. Ми смо спремни да аргументовано расправљамо о свим пријавама, и онда обавестимо јавност о чему се ради", поручио је Станковић.

Упитан о примедбама Срба из Бујановца да државу не интересују њихови проблеми, Станковић је узвратио да је "основна активност у овом првом периоду била да се започну разговори са албанским лидерима са којима би се почело решавање свега онога што је држава преузела на себе у протеклом периоду".

Истовремено да се, у оквиру тога, решавају и проблеми које имају други становници на том подручју, рекао је Станковић, који сматра да, "ако неко критикује, то мора да поткрепи чињеницама".

"У протеклом периоду ми смо посетили или учествовали у више активности које су укључиле Србе. Свако има право да изнесе своје виђење ствари, а наше је да на конкретна питања дамо конкретне одговоре", закључио је Станковић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи