Читај ми!

Стиже првих сто милиона евра из Емирата

Србија ће у наредних десет дана добити првих 100 милиона евра кредита из "Абу Даби Дивелопмент фонда" за наводњавање, рекао вицепремијер Александар Вучић и најавио много нових инвестиција, али и економске мере. Посао СНС-а је да обезбеди модерну и напредну Србију и бољи живот грађана, каже Вучић.

Потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је да ће Србија у наредних десет дана добити првих 100 милиона евра из "Абу Даби Дивелопмент фонда" за наводњавање. Реч је о кредиту на 20 година, са пет година грејс периодом, и каматом од 2,5 одсто, рекао је Вучић у обраћању члановима СНС у просторијама странке у Крушевцу.

Вицепремијер је објаснио да ће се овим кредитом покрити 25.000 хектара земљишта најмодернијом опремом за наводњавање.

Најавио је и да ће наредних дана бити потписан и меморандум о разумевању, а затим у наредних шест недеља и уговор са компанијом "Мубадала" о центру за истраживање. Та компанија би уложила у центар око 400 милиона евра, додао је Вучић.

Говорећи о новим инвестицијама, први потпредседик Владе је рекао да очекује и отварање фабрике "Бош" у Шимановцима у новембру.

"У новембру би једна инострана компанија која се бави производњом каблова за аутомобилску индустрију могла да отвори првих 500 радних места, а очекујемо да ће до краја следеће године да се отвори још 1.000", навео је Вучић.

Вицепремијер очекује да ће "Мерцедес" ући у "Икарбус", а како је рекао, нада се и у ФАП, истакавши да Србију очекује много нових инвестиција.

Вучић је приметио да су за Србију вести једино када су лоше и када имају негативистички приступ, и да је за Србију још увек важнији приступ критковања него када се отварају нове фабрике и када се нешто ради.

Крушевачки "14. октобар" је заједно са ФАП-ом, Првом петолетком и Фабриком каблова једно од четири предузећа у којима ће се прво завршити "лажна прича" о реструктурирању и пропадању предузећа, рекао је Вучић.

"Питање Индустрије машина и компонената (ИМК) '14. октобар' је најтеже питање за Србију зато што су претходне власти уништиле предузеће, разориле га, фабрика де факто не ради, сналазили смо се, помагали преко Колубаре и на различите начине, да негде нешто уђе у ту фабрику", рекао је Вучић.

Прецизирао је да ће покушати да се решење за ове четири фабрике нађе у проналажењу стратешког партнера који би уложио новац и подигао та предузећа.

Вучић је најавио и да ће у наредним данима бити предложене економске и друге мере, међу којима и оне које ће предложити министар финансија, као и да ће оне имати подршку читаве владе.

Вучић је додао да то неће бити лаке ствари, да се морају направити огромни кораци да би се кренуло напред, али и да је уверен да грађани то виде и разумеју.

Вучић је рекао да је Србија била у ситуацији као Грчка и Шпанија пре четири године, али да тадашње руководство то није хтело да призна грађанима и никакве реформе није спровело.

СНС неће владати без подршке народа

Први потпредседник Владе је претходно посетио Ћићевац одакле је поручио да је посао Српске напредне странке да обезбеди модерну и напредну Србију и бољи живот за њене грађане.

Вучић је, обраћајући се грађанима у Ћићевцу, рекао да сматра да ће већ у наредних годину дана да се запосли десетине хиљада људи, да ће се радити на смањењу фискалног дефицита и јавног дуга, истичући да су то кључни задаци владе.

Лидер СНС-а је у Ћићевцу присуствовао отварању нових просторија СНС-a у тој општини. Вучић је поручио грађанима да од њих тражи стрпљење, више рада и одговорности, као и подршку за тешке реформе које се морају предузети.

Према његовим речима, неки су спроводили неодговорне реформе, отимали од грађана, од пензионера, а то се убудуће неће радити.

"Бројни тешки послови су пред нама и уз вашу снагу и енергију у томе ћемо успети, јер без ваше снаге и енергије ништа не бисмо могли да постигнемо", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да та странка никада неће владати без подршке народа и додао да се сада јасно види ко у народу ту подршку има.

"Ја сам увек био заговорник поштовања легитимитета. Ми не желимо да владамо без подршке народа, јер смо без подршке народа нико и ништа. Ако се на било који начин доведе у питање подршка грађана, мислим да су избори једино решење", рекао је Вучић у Ћићевцу.

Одговарајући на питање новинара о ванредним парламентарним изборима у Србији, Вучић је рекао уколико буде таква атмосфера у Србији да не можете да радите јер сви сматрају да су много бољи, мислим да на крају треба да разговарамо са коалиционим партнерима шта је најбоље решење.

Уколико буде постојала јасно изражена жеља за испитивањем легитимитета и уколико СНС нема подршку народа, нећемо бежати од избора, иако нам они у овом тренутку нису потребни, рекао је Вучић

Он је истакао да је ситуација у народу прилично јасна и нагласио да су Србији много потребније промене, рад, дисциплина, одговорност и праве мере, ма како тешке и болне биле.

"Али знате, немогуће је увек радити у атмосфери у којој сви остали хоће изборе, у којој сви остали кажу да су много бољи и говоре о катастрофалним и катаклизмичним решењима које данас постоје", истакао је Вучић.

Отварању нових просторија СНС-а присуствовали су и потпредседник СНС-а и градоначелник Крушевца Братислав Гашић, функционери странке Владимир Цвијан, Зоран Бабић и Горан Кнежевић, као и градоначелник Ниша Зоран Перишић. 

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи