Читај ми!

План ЛДП-а за сарадњу са ДС-ом

Трансформација Србије, промена Устава, мала влада, децентрализација, најшира аутономија Војводине и сарадња са синдикатима, наводи се у програму ЛДП-а који је понуђен ДС-у. 

У плану за сарадњу који је Либерално-демократска партија понудила Демократској странци  наводи се да су кључне вредности око којих би требало да се окупи опозиција - трансформација Србије, модернизација, промена Устава, мала влада, ефикасна децентрализација, најшира аутономија Војводине и сарадња са синдикатима, цивилним сектором и пословним светом.

У програму ЛДП-а у који је Танјуг имао увид, наводи се да је прошло време ситних и привремених преправки постојећег економског и друштвеног модела, и да је време за фундаменталне промене у самој сржи неефикасне и троме државе.

ЛДП наводи да су кључне теме економија, посао, социјална заштита, знање, култура, здравље, слобода и право, као и да разговори не смеју бити ограничени само на политичке партије.

Србија се мора трансформисати у заједницу засновану на владавини права, безбедности и сигурности, пуној заштити индивидуалних слобода и мањинских права, отвореној тржишној економији, солидарности и социјалној политици, а неопходна је и модернизација државе јер су заостајање за европском политичком праксом и стални неспоразуми са суседима и међународним актерима кључни проблеми Србије.

ЛДП се залаже за промену Устава у правцу снажније заштите људских права и ефикасне децентрализације, као и за најширу аутономију Војводине, уз уважавање историјског, политичког и културног наслеђа.

Та странка предлаже малу и ефикасну владу, најбоље од 12 министарстава, која би била одраз потреба друштва и обухватила само најнеопходније ресоре који гарантују најекономичнију јавну управу.

ЛДП се залаже и за договор са синдикатима, пословним светом и цивилним сектором, како би и грађани били укључени у политику и на тај начин заштитили своје интересе.

Странка наводи да је проблем Србије, за који су одговорне генерације неуспешних политичара, најочигледнији у разореном тржишту рада, као и да је суноврат економије највећим делом цена погрешне политике.

ЛДП сматра и да се мора променити и здравствени систем у Србији, појачати улога парламентарних тела у контроли спровођења закона и оштро санкционисати сви државни органи који не примењују законе.

Та странка оцењује да будућност Србије неће бити извеснија ако деца не добију квалитетније образовање, а школе не престану да буду маргиналне институције и да треба успоставити нови културни модел, усаглашен са променама у свету, али који ће чувати драгоцено у домаћој културној баштини.

ЛДП наводи да у стварању широке платформе која ће дати одговоре на најважније политичке, економске, социјалне и културне проблеме треба да учествују и друге политичке странке, цивилно друштво, синдикати, пословни свет, појединци и институције из различитих области.

План сарадње ЛДП је јуче понудио демократама, а ДС ће предлог, како су најавили, размотрити наредних дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи