Читај ми!

Импресиван напредак Западног Балкана

Политика проширења ЕУ призната као најуспешнија политика ЕУ, рекао европски комесар за проширење Штефан Филе. На Западном Балкану остварен импресиван напредак на том пољу, истакао Филе.

Европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је да је политика проширења ЕУ широко призната као најуспешнија политика ЕУ, истакавши да је ове године импресиван напредак на том пољу остварен на Западном Балкану.

Говорећи о даљем ширењу Уније и значају за трансатлантски бизнис, Филе је подсетио да ЕУ данас броји 28 чланица, а почела је са шест.

ЕУ је од оснивања одговарала на легитимне тежње људи Европе да се уједине у заједничком европском подухвату, нагласио је Филе.

Филе је учесницима Америчког бизнис форума о Европи рекао да политика ширења у време када се ЕУ суочава са изазовима и глобалним неизвесностима, доприноси миру, безбедности и просперитету.

У говору који је одржао јуче у Њујорку, комесар је подсетио на статус земаља које су на путу ка ЕУ.

Статус кандидата за ЕУ има пет земаља - Србија, Црна Гора, Турска, Македонија и Исланд, а три потенцијална кандидата су Албанија, Босна и Херцеговина и Косово. Све те земље заједно имају 100 милиона становника - што је 20 одсто становништва садашње ЕУ.

"Поменуо сам то јер с појавом земаља БРИКС-а и азијско-пацифичког региона, Европа и Северна Америка више нису једини доминантан играч у светским размерама", напоменуо је комесар.

Филе је оценио да је овогодишњи напредак Западног Балкана "импресиван": Хрватска је постала 28. чланица ЕУ, преговори с Црном Гором добро напредују, у јуну су одобрени преговори о проступању са Србијом, преговара се о Споразуму о стабилизацији и придруживању са Косовом.

"Уз улазак Хрватске, то шаље јасну поруку целом региону. Ако имате храбрости и посвећености, ЕУ може да вам одговори", истакао је Филе.

"Конкретна корист од проширења"

Комесар је навео да је Турска - са више од 80 милиона становника и динамичном економијом, кључна за ЕУ, а тамошњи недавни догађаји показују да је Унија потребна тој земљи због демократизације и модернизације.

Обраћајући се Форуму, у светлу трговинских преговора ЕУ и САД, покренутих у јуну, Филе је рекао да је уверен да су амерички инвеститори већ у земљама које су у процесу проширења и да би они који желе да унапреде бизнис у тим земљама, видели конкретне користи од проширења ЕУ.

"За америчке компаније већ присутне у ЕУ, проширење значи веће тржиште, самим тим већу економију, лакши приступ новим ресурсима и веће могућности", нагласио је Филе.

Свеобухватно трансатлантско партнерство у трговини и инвестицијама о којем се преговара донеће велику економску корист ЕУ и САД када се буде примењивало у потпуности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи