Читај ми!

Гоати: Влада занемарује јавност рада

Тајновитост и антитранспарентност особености су ауторитарних и диктаторских режима и Влада Србије често не поштује властите прописе и "шлајфује" када је реч о успостављању начела транспарентности, рекао председник Транспарентности Србија Владимир Гоати.

Анализа јавности рада Владе Србије у последњих седам месеци показује занемаривање тог антикорупцијског начела и једног од најпоузданијих механизама за спречавање корупције, упозорава се у најновијем извештају организације Транспрентност Србија.

Председник Транспарентности Србија Владимир Гоати данас је, представљајући извештај "Мониторинг јавности рада Владе Србије", истакао да су тајновитост и антитранспарентност особености ауторитарних и диктаторских режима, те да Влада Србије често не поштује властите прописе и да "шлајфује" када је реч о успостављању начела транспарентности.

"Вучемо богато наслеђе из самоуправног социјализма и, иако и најдемократскије државе и даље имају тај део арканске политике, нарочито у тајним службама, код нас је тај пртљаг из времена социјализма толико велики, а владе се нису претерано трудиле да га укидају у протеклим деценијама", оценио је Гоати.

У извештају се наводи да Влада Србије, и поред наглашавања значаја борбе против корупције и указивања на резултате репресивног деловања полиције и тужилаштва, не чини довољно у области спречавања корупције, то јест на успостављању и примени превентивних механизама.

Транспарентност Србија констатује да су за годину дана начињени позитивни помаци на нормативном нивоу - доношењем антикорупцијске стратегије и акционог плана, изменом Пословника Владе Србије, усвајањем закона о јавним набавкама и јавним предузећима - међутим, у тим прописима постоји много "законских рупа" које остављају простор за развој корупције, а још лошије је стање у примени прописа.

Влада је, како је утврђено у извештају, наставила лошу праксу претходника у областима као што су необјављивање споразума и уговора које потписује, тајности седница, необјављивању важних закључака, постављању на положаје без конкурса и неоглашавању јавних расправа.

Интегрални извештај у којем је у свакој од ових области истраживање вршено на ограниченом узорку јавних предузећа и министарстава, биће доступан на веб-сајту Транспарентности Србија.

Упозоравају на чињеницу да Влада и даље не објављује важне пословне уговоре са инвеститорима, на недоследно организовање јавних расправа о законским предлозима, непоштовање рокова дефинисаних у нормативним актима, на неорганизовање конкурса за избор директора у јавним предузећима или необјављивање планова о раду и финансијских извештаја у тим предузећима.

Сумирајући утиске, сарадник Транспрентности Србија Златко Минић оценио је да се "Влада понаша као онколог који воли да се хвали да је веоме успешан у борби против рака, а истовремено пуши три паклице цигарета дневно", односно да недовољном превенцијом, то јест доследним спровођењем прописа, ради на сузбијању корупције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи