Читај ми!

Пoкренут поступак за смену Ђиласа

СНС и ДСС предали захтев за разрешење градоначелника Београда. Групација око социјалиста подржава захтев за смену, сазнаје РТС. Ђилас: Распишите изборе.

Одборници Српске напредне странке и Демократске странке Србије предали су у Скупштини града Београда захтев за смену градоначелника Драгана Ђиласа.

Захтев за разрешење градоначелника предали су шеф одборничке групе СНС-а Александар Јовичић и одборничке групе ДСС-а Андреја Младеновић.

На конференцији за новинаре испред зграде Скупштине града, Јовичић и Младеновић рекли су да очекују да ће та иницијатива бити на дневном реду сутрашње седнице Скупштине града Београда и да ће имати већину за смењивање Ђиласа.  

Јовичић је рекао да постоји начелни договор са Социјалистичком партијом Србије, која је у коалицији са Демократском странком, да подрже смену Ђиласа, а да ће се коначни став социјалиста знати после консултација са коалиционим партнером Партијом уједињених пензионера Србије.

Како РТС названично сазнаје, представници коалиције СПС-ПУПС-ЈС разматраће вечерас после 18 часова питање промене власти у Београду.

РТС, такође, незванично сазнаје да ће групација око социјалиста подржати захтев за смену Ђиласа.

Ко би могао да буде кандидат за Ђиласовог наследника није познато, а Јовичић каже да би после данашње седнице Председништва СНС-а, заказане за 15 часова, могао да буде познат одговор и на то питање.

Јовичић тврди да се не ради ни о каквом рушењу власти у Београду, већ о легитимном потезу заснованом на закону и Статуту градске скупштине.

Младеновић каже да је прича о рушењу власти последица кампање и напомиње да СНС и ДСС само поштују вољу грађана.

Каже да се унутар ДСС-а није разговарало о кандидату за градоначелника ни о формирању власти, нити су о томе разговарали са напредњацима.

На седници Председништва ДСС-а донета је одлука само о томе да се Ђилас смени, а о даљим потезима такође ће одлучивати страначки органи, објашњава Младеновић.

Представници СНС-а и ДСС-а рекли су да већ дуже указују на разне афере у Београду и на нерационално трошење средстава, наводећи Мост на Ади, набавку страних аутобуса, Бус плус, рекострукцију Булевара краља Александра.

"Сигуран сам да ће грађани бити шокирани колики је ниво корупције био, где је новац грађана одлазио и у чије џепове", рекао је Јовичић. Он очекује двочасовну расправу о смењивању градоначелника и позива ДС да учествује у аргументованој полемици.

Ђилас: Избори су најбоље решење

Градоначелник Београда Драган Ђилас каже да су избори најбоље решење уколико коалициони партнери Демократске странке у Београду не подржавају више градску власт и поручио да не жели да се бави сценаријима за његову смену.

"Мислим да су избори фер и демократски. Уколико неко сматра да није добро рађено, мислим да Београђани треба сами да се изјасне, а предложио сам и закон по коме би се градоначелници бирали непосредно", рекао је Ђилас након обиласка новог Дома здравља у Сурчину.

На питање какав сценарио сутра очекује на седници Скупштине града, Ђилас је рекао да су за њега "два и два, четири" и да не жели да се бави сценаријима, јер би у противном завршио Факултет драмских уметности, а не Машински факултет.

Његов посао је да, како каже, ради 24 сата док је градоначелник и да се тако и понаша.

Ђилас сматра и да они који су били део власти, али и опозиције у последњих пет година треба да буду поносни што су учествовали у раду градског парламента.

У градској скупштини, од 110 одборника, напредњаци имају 37 , социјалисти девет, ПУПС четири, а ДСС девет.

Седница Скупштине града Београда заказана је за сутра.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи