Читај ми!

ДС: Влада треба да криви саму себе

За јавни дуг у висини од 60 одсто БДП-а, Влада Србије може да криви искључиво саму себе, јер је у моменту њеног ступања на дужност износио 48 одсто БДП-а, истиче ДС. У току је насилно прекомпоновање власти у Београду, каже потпредседник ДС-а Јован Марковић.

Демократска странка саопштила је да неће одговарати на "бесмислене оцене" које је Српска напредна странка изнела у свом саопштењу, али да ће, ради истине, изнети економске показатеље, према којима ће јавни дуг до краја године достићи 21,5 милијарди евра.

У саопштењу ДС указује се да је, кад је СНС преузела власт, јавни дуг износио 15,5 милијарди евра.

"За јавни дуг у висини од 60 одсто БДП, Влада Србије може да криви искључиво саму себе, јер је у моменту њеног ступања на дужност он износио 48 одсто БДП", истакао је ДС.

Та странка упозорава да рекордни буџетски минус од 30 милијарди динара у августу указује на критично стање у јавним финансијама Србије.

"Рупа у буџету за првих осам месеци већа је него прошле године и достигла је 1,2 милијарде евра, захваљујући неодговорној економској политици, нереално пројектованим приходима и огромним јавним расходима, који су 36 милијарди динара већи него у 2012. години", оценио је ДС.

Марковић: Насилно прекомпоновање власти у Београду 

Потпредседник Демократске странке Јован Марковић изјавио је раније данас да је у току насилно прекомпоновање власти у Београду и оценио да Српска напредна станка има велики проблем кога да предложи као кандидата за градоначелника главног града.

Марковић је на конференцији за новинаре рекао да СНС има проблем и како да објасни да жели да "унизи изборну вољу грађана" тиме што хоће промену власти у Београду, напомињући да је Драган Ђилас најбољи градоначелник који је икада водио Београд.

Он је оценио и да постоји "невиђена медијска кампања" којом се врши притисак на Ђиласа и на остале функционере ДС, како би се оправдала идеја прекомпоновања власти у престоници.

"Од пре годину дана сведоци смо да је владајућа коалиција у Србији увела модел прекомпоновања власти. Демократска станка је на изборима у мају 2012. године освојила 200.000 гласова више од СНС и имала прилику да у више од 100 општина формира власт или учествује у њој, а онда је на сцену ступио принцип прекомпоновања власти", рекао је Марковић.

Он је додао да "композитори из Београда не бирају начин да изврше притисак на локалне одборе, иако је то у супротности са изборном вољом грађана".

Како тврди Марковић, више од 35 општина и градова прошло је кроз веома велика искушења, уцене, куповину гласова, одборника и мандата", а дошло је и до ситуације да у локалним парламентима постоје "насиље, бахатост и простаклуци".

Марковић је рекао и да у локалним самоуправама у којима је дошло до прекомпоновања власти нема запошљавања, инвестиција ни нових пројеката, а да је у последњих годину дана влада доносила одлуке и предлагала законе који су у супротности са интересима локалних самоуправа.

Сетом пореских закона, који је пре неколико месеци усвојен у парламенту, тврди Марковић, локалним самоуправама је одузето 25 милијарди динара, због чега се поставља питање да ли ће у последњем кварталу ове године оне уопште имати средстава да исплате зараде и заврше започете пројекте.

"А сада је на сцени и невиђени притисак да се у Београду измени изборна воља грађана и да се композитори ухлебе, као и у другим градовима у Србији. Уместо да се именују кривци што је у локалним самоуправама све замрло, имамо покушај промене изборне воље грађана у Београду", сматра Марковић.

Он тврди да се влада у последњих годину дана задужила за више од четири милијарде динара, што није дало резултате, а да је претходна влада "сваки динар" кредита уложила у инфраструктурне пројекте од којих су грађани имали користи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи