Рано за процене о преговарачком оквиру ЕУ

Мајкл Девенпорт, шеф Делегације ЕУ у Србији је оптимиста када је реч о почетку приступних преговора Србије и ЕУ. Међутим, још je рано проценити како ће изгледати преговарачки оквир ЕУ, каже Девенпорт.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт рекао је да је оптимиста када је реч о почетку приступних преговора Србије и ЕУ, али и да је још рано проценити како ће изгледати преговарачки оквир ЕУ.

"Што се тиче преговарачког оквира то је пре свега посао за Комисију у сарадњи са чланицама ЕУ. Рано би било да кажем како ће тај оквир изгледати на крају, али ја сам оптимиста ", рекао је Девенпорт за Танјуг.

Он је тим речима одговорио на питање о наводима да су Немачка и Велика Британија припремиле радни папир о девет тачака које треба да постану део преговарачког оквира, а предвиђају између осталог да се заједно са поглављима 23 и 24 отвори отвори и поглаввље 35 о КиМ.

Такође, радни папир предвиђа да се у сваком тренутку може прекинути процес преговора уколико се не примењује Бриселски споразум.

Он је подсетио на важну одлуку Европског савета из јуна да се међувладина конференција одржи најкасније до краја јануара, истакавши да је то јединствен став и додао да споразум Београда и Приштине представља прекретницу.

"Сада сви треба да видимо пуну имплементацију тог споразума и у том контексту је и одржаваје локалних избора на КиМ. То је питање од великог значаја", рекао је Девенпорт.

На питање шта би рекао администрацији у Бриселу - да ли је Србија спремна или није за отпочињанаје преговора, Девенпорт je рекао да је импресиониран одлучношћу и одговорношћу новог министра за евроинтеграције (Бранка Ружића).

"Знам да шефица преговарачког тима Тања Мишчевић поседује велико знање... имате и веома стручан тим у Влади и Канцеларији за евроинтеграције и мислим да српска страна има неопходно знање. Ово је почетак процеса", каже Девенпорт.

Шеф Делегације ЕУ у подсетио је да ће 25. септембра почети скрининг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи