Читај ми!

Како попунити рупу у буџету?

Министар финансија и привреде Млађан Динкић у наредне две недеље предложиће коалиционим партнерима усклађивање зарада у јавном са платама у приватном сектору. То је могућа опција за смањење буџетског дефицита. ПУПС не подржава тај предлог, а СНС сматра да треба сачекати ефекте пореских закона који у јуну ступају на снагу.

У наредне две недеље министар финансија и привреде Млађан Динкић предложиће коалиционим партнерима усклађивање зарада у јавном сектору са зарадама у приватном сектору, како би се смањио буџетски дефицит.

Министар је рекао да се "сува дреновина не може цедити" и да зато нема повећања пореза да би се покрила рупа у буџету.

Динкић види решење у смањењу расхода и подсећа да милион и 700 хиљада радника који раде у приватном сектору у Србији храни пола милиона запослених у јавној управи.

Због тога, истиче министар, запослени у државној служби морају да поделе судбину радника, који раде код приватника.

"Колико пара, толико и музике, то и народ каже, не можете трошити нешто што немате. Друга ствар је да се види да ли је добар однос између плата у јавном и приватном сектору, а чињеница је, на то указује и ММФ и Фискални савет да су плате у јавном сектору више него у приватном", рекао је Динкић. 

Министар ће предлог у наредне две недеље проследити коалиционим партнерима. Међутим, за ПУПС о томе нема разговора.

"То практично значи да се мора сести и да се морају тражити други извори штедње, као што су државне институције, агенције, а не да се тражи одрицање од пензионера и социјално угрожених", истиче посланик ПУПС-а Момо Чолаковић. 

Чекају се ефекти пореских закона

Српска напредна странка сматра да пре свега треба смањити тошкове сиве економије, али и видети колико ће примена пореских закона, који би на снагу требало да ступе већ првог јуна попунити буџет.

"Оне одлуке, које ће да доноси Влада неће бити у интересу само једне политичке групације, која жели да стекне политичке поене. Одлуке ће бити у интересу свих грађана, сматрам да у Влади седе људи, који су дорасли том задатку", каже шеф посланика СНС-а Верољуб Арсић.

О фискалним законима Скупштина би требало да гласа у среду, а током дана вођена је расправа о амандманима, који су предложени на те прописе. Опозиција негодује, због пореза на имовину.

"Решили сте да промените демографску структуру и у градовима и у целој Србији. На Старом граду, Врачару, Савском венцу, Дедињу живеће само Мишковић и његови пријатељи, који имају пара да плате порез на имовину", упозорава посланик ДС-а Ненад Константиновић.

Министар Динкић је истакао да је то локални порез, и да ако то "дере кожу" онда треба сменити градоначелника и да то важи за сваки град, укључујући Ужице, Пирот, али и Београд.

Занимљиво је да је Одбор за финансије одбацио амандман напредњака, који је Влада прихватила, а који предвиђа да адвокати и лекари остану у систему паушалног опорезивања. Коначну реч о том предлогу даће Скупштина у Дану за гласање.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи