Читај ми!

Сарадња Србије са афричким државама

Србија има дугу традицију добрих односа са свим земљама које се налазе на афричком континенту, рекао председник Томислав Николић и поручио да ће бити промотер снажније политичке сарадње, али и сарадње у привреди, образовању, спорту и култури.

Председник Србије Томислав Николић данас је, у оквиру манифестације "Дан Африке", поручио да ће бити промотер снажније политичке сарадње Србије са афричким државама, али и сарадње у привреди, образовању, спорту и култури.

"Србија има дугу традицију добрих односа са свим земљама које се налазе на афричком континенту. Као председник републике чврсто сам опредељен да допринесем јачању сваке сарадње Србије са афричким државама", рекао је Николић.

Председник Николић је, како је рекао, током недавног боравка на самиту Афричке уније у Адис Абеби пренео саговорницима неизмерну жељу Србије да, на здравим основама и уз обострано уважавање на темељима солидарности и братства, настави вишедеценијску сарадњу са афричким државама.

"Поносан сам на улогу моје земље у процесу ослобођења афричких народа, допринос који смо дали антиколонијалној борби коју су водили ослободилачки покрети, на место Београда у Покрету несврстаних, као и на школовање хиљада афричких студената на универзитетима у Србији", истакао је Николић.

Рекавши да се нада да ће се сарадња Србије са афричким државама наставити и у будућности, Николић је поручио да ће у програмима стипендирања страних студената афричка омладина имати незаменљиво место.

У оквиру својих могућности Србија ће, како је најавио, наставити и да даје свој допринос мултинационалним мировним операцијама са мандатом УН у Африци.

Припадници Војске Србије и српске полиције у Конгу, Либерији, Сомалији, Обали Слоноваче, а ускоро и у Малију, наставиће да буду део мађународних напора за достизање мира у Африци, навео је Николић.

Манифестацијом "Дан Африке" обележава се годишњица потписивања споразума Организације афричког јединства, 25. маја 1963. године, и тај дан прославља се као симбол борбе читавог афричког континента за ослободење, развој и економски напредак.

Прослава "Дана Африке" уприличена је у Музеју афричке уметности на Сењаку у организацији амбасада Алжира, Анголе, Гвинеје, Египта, Конга, Либије, Марока, Нигерије и Туниса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи