Читај ми!

Божовић: Добра сарадња сa Аустријом

Полицијска сарадња Србије и Аустрије је добра, али има простора за њено унапређење, поручио државни секретар МИП-а Владимир Божовић на састану са високим званичницима МУП-а Аустрије. Божовић затражио помоћ за српску полицију у борби против прања новца.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Србије Владимир Божовић је, током састанака са високим званичницима Савезног МУП-а Аустрије, истакао да је полицијска сарадња две државе добра, али да постоји простор за њено унапређење.

Божовић је затражио помоћ за српску полицију у борби против прања новца, наведено је у саопштењу МУП-а.

Kако је саопштено, Божовић је нагласио да се само чврстом сарадњом полиција и снажном регионалном кооперацијом свих земаља у окружењу може стати на пут криминалу.

Током разговора Божовића и генералног директора аустријске полиције Конрада Коглера било је речи о даљем поспешивању сарадње и размени знања и искустава у области борбе против свих видова криминала, а нарочито корупције и високотехнолошког криминала.

Државни секретар је захвалио на исказаној подршци и спремности на нове видове конкретне сарадње, истакавши приоритете Владе Србије да се одлучно и ефикасно обрачуна са корупцијом.

Коглер је истакао пуну подршку аустријске полиције европским интеграцијама МУП Србије и спремност на конкретну билатералну сарадњу.

На састанку је размотрена сарадња граничних полиција и служби унутрашње контроле, борба против организованог криминала и конкретни видови помоћи српске полиције у сузбијању класичног криминала и трговине наркотицима почињене од стране држављана Србије који бораве у Аустрији.

У саопштењу је наведено да је у разговору са начелником Одељења за борбу против прања новца у Савезној криминалистичкој полицији Јозеф Маром, Божовић затражио помоћ за српску полицију у тој области.

Божовић је указао да је нужно ојачати капацитете свих институција које се баве спречавањем прања новца.

У оквиру посете Божовић је разговарао и са директором Управе за безбедносну политику и питања ЕУ Вилхелмом Зандрисером и руководиоцем Бироа за међународну сарадњу аустријске полиције Барбаром Шротер, а састао и са деканом и извршним директором Међународне антикорупцијске академије у Лаксембургу Мартином Кројтнером.

Он се на састанку са Кројтнером осврнуо на усвајање нове Стратегије у борби против корупције наводећи да је политичка корупција најопаснији вид корупције и да је постигнута политичка воља најбитнији елемент у борби против корупције у Србији.

Како је наведено, Божовић је истакао да су влада и МУП предузели низ активности на унапређењу сарадње са свим надлежним службама које се боре против корупције, у суседним и другим земљама, као и са међународним и регионалним организацијама.

Божовић је у седишту Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) имао састанак и са Александром Лушенковим, задужененим за полицијске послове у оквиру ОЕБС који је истакао разноврсну сарадњу МУП-аи Мисије ОЕБС у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи