Читај ми!

Стефановић 24. јуна у Бундестагу

Пред одлуку Берлина о датуму за почетак преговора Србије са ЕУ председник Скупштине Небојша Стефановић посетиће Бундестаг. Немачким посланицима планирам да пренесем да је Србија урадила све што је потребно за добијање датума, рекао Стефановић.

Председник Скупштине Небојша Стефановић најавио је да ће 24. јуна, неколико дана пред кључну одлуку Берлина о одобравању Србији датума за почетак преговора са ЕУ, боравити у Немачкој и председнику и посланицима Бундестага пренети да је Србија урадила све што је потребно за добијање датума.

"Немачким парламентарцима, који ће донети коначну одлуку, планирам да пренесем наше жеље да будемо део европске породице и да је Србија вољна да иде тим путем", рекао је Стефановић Новостима, наводећи да се нада позитивној одлуци.

Према његовим речима, Србија ће се приликом примене Бриселског споразума руководити искључиво оним што је договорено.

"Не можемо да урадимо ништа што ће да укине српску државност, јер за то немамо мандат. Можемо радити само у оквирима на које смо се обавезали споразумом. Свима је јасно да ће Заједница српских општина, која тек треба да заживи, бити најбољи гарант права Срба на северу", рекао је председник Скупштине.

"Искрено се надам да ће се преговарачки тимови договорити о плану примене. У овом тренутку то не зависи од наше стране, пошто смо ми вољни да се постигне компромис. Међутим, чини ми се да Приштина жели да нешто што није успела да постигне током разговора на политичком нивоу, сада кроз процес имплементације прогура на мала врата. Наравно да наша делегација то неће прихватити" рекао је Стефановић.

Надам се да ће албанска страна то схватити под притиском европских партнера и да ће се вратити тражењу најбољих могућих модела имплементације који ће бити у корист свих грађана на Косову, каже Стефановић.

Када је реч о Србима са Космета, он је оценио да актуелни државни врх има потпуно нов прилаз решавању спорних питања, и да је сада приступ много бољи него за време прошле владе.

"Видљива је искреност државног врха који жели да са косовским Србима партнерски разговара о томе шта су проблеми, шта су решења и како их видимо. Очигледно је да тај приступ даје разултате сваким новим састанком. Разумљиво је да Србима на Косову и Метохији није лако, али морају да разумеју шта све доноси прихватање, а шта неприхватање споразума", указао је Стефановић.

На питање може ли се очекивати да након одлуке о датуму, Србија иде на ванредне парламентарне изборе, Стефановић, који је функционер СНС-а, рекао је да СНС не прави прогнозе о изборима, нити се за њих посебно спрема.

"Међутим, они нас не би изненадили. Пошто смо као странка оперативно организовани, уколико би до њих дошло, спремно бисмо их дочекали. Не прижељкујемо изборе, али ако се у друштву осети потреба да се провери легитимитет власти, ми од њих нећемо бежати", рекао је Стефановић.

Поводом одлуке војвођанског парламента да усвоји Декларацију о заштити законитости и уставности, Стефановић је оценио да је то "једна политизована одлука која не представља суштинску жељу владајуће већине да се нешто у Војводини заиста промени".

"Мислим да Бојан Пајтић тиме жели само да направи политичких штит од бројних афера попут Развојне банке и Тесла банке и да је то његов лични пројекат, који званично није подржао ниједан од препознатљивих људи у ДС-у. Требало је да се изабере други пут, а не овај који продубљује поделе", сматра Стефановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи