Читај ми!

Симић: Време за политичке одлуке

Од Београда и Приштине се не очекује да до 27. јуна примене споразум, рекао за РТС професор ФПН-а Предраг Симић. Преговори у Бриселу најкомпликованији до сада, рекао Симић и истакао да је време за политичке одлуке, а не за експерте.

Професор Факултета политичких наука у Београду Предраг Симић каже да су преговори у Бриселу најкомпликованији до сада и да се од Београда и Приштине у наредних месец дана не очекују експертске, већ политичке одлуке.

"Бриселски споразум је скуп начела које свако може да тумачи на свој начин, у складу са својим интересима. Есперти не могу да превазиђу те разлике и сада је на Кетрин Ештон да од начела направи конкретан план који ће се моћи имплементирати", рекао је Симић гостујући у Дневнику РТС-а.

Увек је лакше сложити се око начела, али када треба доћи до тога шта је чији интерес, онда су ту проблеми, сматра Симић.

"Када се ради о заједници српских општина Београд би да направи заједницу па да онда иде даље, док би Приштина да укине институције па да направи своје. И једно и друго јесте исто, али суштински различито", нагласио је Симић.

Професор ФПН-а сматра да су ово најкомпликованији преговори до сада и оцењује да се примена споразума неће догодити у наредних четрдесетак дана, колико је остало до 27. јуна.

"То изгледа, нико ни не очекује. И од немачког министра смо чули да се очекује план примене, што значи шта да се учини у којој области, и рокови у којима би се оне примениле. Очекују се, дакле, политичке одлуке које ће се касније препустити експертима. Нема времена за експерте, ово је време за политичке одлуке и чини ми се да је то оно што је синоћ почело", нагласио је Симић.

Истиче да Запад од Србије увек тражи више да покаже, и подсећа да је Вестервеле упућивао речи охрабрења које су хтели да чују и у Приштини и у Београду.

С једне стране постоји интерес за датумом, а са друге за људе на Косову важно је да знају шта могу да очекују и како ће да функционишу у свему томе, објаснио је Симић.

Коментаришући најављену посету Александра Вучића Москви, и потписивање споразум о стратешком партнерству Србије и Русије, Симић оцењује да добар однос Београда са Москвом даје Србији компаративну предност, али на краћи рок.

"Београд апотекарском вагом мери равнотежу у односима са западом, не желећи да остави утисак да све оне везе и подршку коју добија из Москве гура под тепих. То је важан чинилац и у преговорима у Бриселу", објаснио је професор ФПН-а.

На дужи рок, оно што вероватно мотивише Београд, јесте да се настави посао попут Јужног тока, који неће донети бољитак ни сутра, ни прекостура, али ће на дужи рок битно мењати ситуацију у региону, рекао је Симић.

Закључује да споразумом о стратешком партнерству са Русијом, Београд шаље поруку да хоће да одржи равнотежу и задржи себе у позицији у којој једино може бити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи