Читај ми!

Брисел, завршен састанак Дачић-Ештон-Тачи

Завршен тројни састанак Ивице Дачића, Кетрин Ештон и Хашима Тачија. Висока представница ЕУ претходно имала одвојене билатералне сусрете са Дачићем и Тачијем. Тема разговора била је примена бриселског споразума.

19.32 - Кетрин Ештон саопштила да су се премијери Дачић и Тачи усагласали о утврђеном тексту споразума о којем ће обавити консулатације и да ће са њом бити у контакту до краја недеље.

18.47 - Тачи: Постигнут принципијелни договор о примени споразума, јавља дописник РТС-а из Брисела. 

18.03 - У Бриселу почео тројни састанак Ивице Дачића, Кетрин Ештон и Хашима Тачија, јавља извештач РТС-а.

17.02 - Дијалог Београда и Приштине настављен, после паузе, билатералним сусретом Кетрин Ештон са Хашимом Тачијем.

13.08 - Пауза у разговорима Београда и Приштине направљена око 13 сати. Очекује се да разговори буду настављени око 17 сати.

11.30 - Почео билатерални састанак Кетрин Ештон са Ивицом Дачићем.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон разговарала је на радној вечери са премијером Србије Ивицом Дачићем и косовским премијером Хашимом Тачијем у Бриселу о примени споразума који је парафиран 19. априла. Претходно одржани билатерални састанци Дачића и Тачија са Кетрин Ештон.

Шеф приштинског тима, косовски премијер Хашим Тачи, ушао је у зграду око 16.30 часова на састанак са Кетрин Ештон, после паузе у разговорима која је уследила због обавеза Ештонове на састанку Европског савета.

Висока представница Европске уније Кетрин Ештон током преподнева је о примени споразума, који је парафиран пре месец дана, разговарала са премијером Србије Ивицом Дачићем. Током паузе одржане су консултације преговарачких тимова Београда и Приштине.

Косовски премијер Хашим Тачи изјавио је да је у данашњим разговорима о примени споразума од 19. априла било напретка. 

"На добром смо путу ка договору и разматрамо последње закључке нацрта плана примене", рекао је Тачи новинарима после изласка из зграде Европске службе за спољне послове. 

Ештонова је јуче имала одвојене састанке са Дачићем и Тачијем, после чега је уследио и тројни састанак.

У изјави после састанка, Кетрин Ештон је навела да је задовољна разговорима са премијерима Ивицом Дачићем и Хашимом Тачијем.

"Веома сам задовољна што сам поново угостила премијере Дачића и Тачија у Бриселу. Апсолутно сам сигурна у њихову посвећеност да напредујемо и да априлски споразум сада спроведемо у дело", рекла је Ештон.

Премијер Србије Ивица Дачић само је кратко за британску агенцију Ројтерс рекао да су разговори били конструктивни и да се нада да ће договор бити постигнут.

Два састанка на нивоу радних група посвећена примени споразума која су одржана у међувремену протекла су без договора, мада је шеф београдског експертског тима Дејан Павићевић рекао да је током разговора прошлог петка дошло до приближавања ставова у вези са енергетиком и телекомуникацијама.

Европска комисија је у априлу препоручила Савету да отвори преговоре са Србијом, али ће коначну одлуку донети шефови држава и влада земаља чланица ЕУ 28. јуна у Бриселу, и то на основу оцене о напретку у спровођењу споразума.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи