Читај ми!

Брисел, сутра наставак разговора

Радна вечера Ивице Дачића, Кетрин Ештон и Хашима Тачија завршена око 22 сата, а нови састанак најављен за сутра у 11 часова. Дачић рекао да су разговори били конструктивни и да се нада договору. Кетрин Ештон задовољна разговорима и каже да су Дачић и Тачи посвећени постизању договора.

23.05 - Ештон: Дачић и Тачи посвећени постизању договора.

22.30 - Учесници састанка нису се обратили новинарима, осим кратке изјаве премијера Србије за британску агенцију Ројтерс да су разговори били конструктивни.

21.59 - Завршен тројни састанак у Бриселу, после кога није било изјава. Наставак сутра у 11 часова, јавља извештач РТС-а. 

19.35 - Почео тројни састанак Кетрин Ештон, Ивице Дачића и Хашима Тачија. 

18.43 - Билатерални састанак Кетрин Ештон и Хашима Тачија почео у Бриселу. Након тога следи радна вечера, јавља извештач РТС-а.

16.38 - У току билатерални састанак премијера Србије Ивице Дачића и високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, јавља извештач РТС-а.

Премијер Србије Ивица Дачић, висока представница ЕУ Кетрин Ештон и косовски премијер Хашим Тачи разговарали су на радној вечери у Бриселу о примени споразума који је парафиран 19. априла, а наставак разговора најављен је за сутра у 11 часова.

Учесници састанка нису се обратили новинарима, осим кратке изјаве премијера Србије за британску агенцију Ројтерс да су разговори били конструктивни и да се нада да ће сутра бити постигнут договор.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон рекла је да је задовољна данашњим састанком са премијерима Ивицом Дачићем и Хашимом Тачијем, и додала да су они посвећени постизању договора.

"Веома сам задовољна што сам поново угостила премијере Дачића и Тачија у Бриселу. Апсолутно сам сигурна у њихову посвећеност да напредујемо и да априлски споразум сада спроведемо у дело", наводи се у писаној изјави Кетрин Ештон коју је након састанка пренела њена портпаролка Маја Коцијанчич.

Пре тројног састанка, висока представница ЕУ Кетрин Ештон имала је одвојене састанке са Дачићем и Тачијем.

Премијер Дачић рекао је, уочи пута, да је званични Београд парафирао план у Бриселу и да план имплементације треба направити што пре. Дачић је рекао и да очекује да тај план буде направљен до краја недеље, јер, како је рекао, у противном, Бундестаг неће дати сагласност да се Србији додели датум.

Косовски премијер Хашим Тачи изјавио је, уочи нове рунде дијалога, да ће са председником Владе Србије Ивицом Дачићем разговарати о "временском оквиру" за примену споразума који су њих двојица парафирали у априлу.

"Разговараћемо о временским оквирима за примену споразума и актерима који ће бити укљућени у овај процес", рекао је Тачи на улазу у зграду Службе за спољне послове Европске уније.

Два састанка на нивоу радних група посвећена примени споразума која су одржана у међувремену протекла су без договора, мада је шеф београдског експертског тима Дејан Павићевић рекао да је током разговора прошлог петка дошло до приближавања ставова у вези са енергетиком и телекомуникацијама.

Портпаролка високе представнице Маја Коцијанчич је, уочи данашњих разговора, рекла да Ештонова очекује да се Ивица Дачић и Хашим Тачи договоре о конкретним корацима како би се бриселски споразум што пре применио.

"Имплементација је апсолутно кључна", нагласила је Коцијанчич.

Европска комисија је у априлу препоручила Савету да отвори преговоре са Србијом, али ће коначну одлуку донети шефови држава и влада земаља чланица ЕУ 28. јуна у Бриселу, и то на основу оцене о напретку у спровођењу споразума.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи