Читај ми!

Бајатовић: Лицемерство војвођанске администрације

Предлагање декларације о заштити уставних и законских права Војводине указује на лицемерство и политиканство актуелне војвођанске администрације, каже потпредседник СПС-а Душан Бајатовић. Зашто се отежава преговарачка позиција државног врха Србије у преговорима са Приштином, упитао је Бајатовић.

Потпредседник Социјалистичке партије Србије Душан Бајатовић рекао је да се поставља питање ко је аутор Декларације о заштити уставних и законских права АП Војводине у овом политичком тренутку и зашто се отежава преговарачка позиција државног врха Србије у преговорима о Косову и Метохији.

"Истовремено пуштање у политички промет празне декларације о заштити уставних и законских права АП Војводине и наводне пуне подршке републичкој власти на европском путу, највероватније без Космета, па све то наводно у име грађана покрајине указује на лицемерство и политиканство актуелне војвођанске администрације", рекао је Бајатовић Танјугу.

Према његовим речима, поставља се питање ко је аутор овог акта баш у овом и оваквом политичком тренутку.

Потпредседник СПС-а је истакао да дијалога са републичком владом и републичком скупштином није било нити је било иницијативе да се о томе разговара, иако у скупштини Републике Србије постоји велики број посланика из Војводине.

Бајатовић је рекао да "дијалога покрајинске владе и опозиције, такође, није било, иако смо ми на дијалог упорно позивали".

"У претходне четири године, а био бих слободан да кажем у претходних 12 година, до одлуке Уставног суда Србије, војвођанска администрација имала пун уставни, законски и статутарни капацитет", навео је Бајатовић.

"Шта су резултати те дванаестогодишње владавине", упитао је потпредседник СПС-а, додајући да су упропашћени Развојна банка Војводине и Фонд за капитална улагања, као и фондови за развој и за здравство и социјалну политику.

То су, како је рекао, били елементи функционалне аутономије Војводине.

Супротно интересима грађана

Бајатовић је указао и да је у економско социјалној сфери у Војводини нижи друштвени производ по глави становника од републичког просека, нижа просечна зарада и просечно већа незапосленост у односу на Републику, што у новијој историји није забележено у Војводини.

"Да ли заиста мисле да овим резултатима, укључујући и резултате са претходних избора, имају право да говоре у име грађана Војводине како то упорно покушавају да прикажу", упитао је Бајатовић.

Према његовим речима, чудно је да се сад покреће доношење политичког памфлета, уместо да се користимо законско право Скупштине АП Војводине на покретање законодавних иницијатива о којима би се изјашњавала Скупштина Србије.

"То упорно нећете, а свађу са Републиком упорно хоћете и то баш сад када смо на историјској прекретници. Зашто отежавате преговарачку позицију државног врха Србије у преговорима око Космета", указао је Бајатовић.

Потпредседник СПС-а је поручио да, ако немају шта друго да понуде грађанима Војводине, онда нека распишу изборе, јер је овај документ "доказ да се не ради у интересу грађана Војводине и Србије".

Он је посебно позвао чланове ДС-а, који су, како је рекао, "били и наши политички противници и политички савезници с којима су радили на питањима развоја функционалне аутономије Војводине, да размисле о свему и да не дозволе злоупотребу питања аутономије Војводине".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи