Читај ми!

Вребалов: Власт ради на укидању аутономије

Потпредседник Скупштине Војводине Миливој Вребалов подржао предлог Бојана Пајтића да војвођански парламент усвоји Декларацију о заштити уставних и законских права Војводине. Републичке власти раде на укидању аутономије ове покрајине, рекао Вребалов.

Републичке власти раде на укидању аутономије Војводине, оценио је потпредседник Скупштине Војводине Миливој Вребалов, који је подржао предлог покрајинског председника владе Бојана Пајтића да војвођански парламент усвоји Декларацију о заштити уставних и законских права Војводине.

"Од лета прошле године траје покушај обрачуна републичких власти са Војводином и њеном аутономијом. Уместо да се коначно отвори дијалог о суштинској децентрализацији Србије и о измени вишеструко погубног актуелног Устава Србије, републичка власт користи сваку прилику да још више централизује државу и практично у потпуности укине аутономију Војводине и локалних самоуправа", навео је Вребалов у саопштењу за јавност.

Потпредседник Скупштине Војводине је додао да се опет користе "старе флоскуле" да постоје важнији проблеми од проблема уређења државе Србије и оценио да су грађане Србије управо такве флоскуле у прошлости коштале девастације целе државе.

Вребалов је осудио изјаве појединих политичара, који су председника Владе Војводине Бојана Пајтића упоредили са усташама и са домаћим издајницима.

"Сваки пут када се потегне питање поштовања права Војводине на аутономију као њену историјску категорију и неотуђиво право, почињу оптужбе за издају националних интереса. А нема већих издајника националних интереса од националиста који се у њих куну више од 20 година, а Србија постаје све мања, све сиромашнија и све несрећнија", поручио је Вребалов.

"Представници републичких власти, који се заклињу у своје европско лице заправо на примеру Војводине показују да вук длаку мења али ћуд никада", рекао је Вребалов.

Према његовим речима, Војводина је лакмус папир европске политике републичких власти. 

"Уколико заиста желе да нас увере да су се променили на боље и да су постали љубитељи демократских и европских вредности, нека то покажу кроз промену Устава Србије, децентрализацију државе и пуну, уставом гарантовану аутономију Војводине", поручио је Вребалов.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи