Читај ми!

Дачић: Предлог немогуће спровести

Србија тешко може да прихвати предлог о Косову из Брисела у оваквом облику, зато што би њега било немогуће спровести, рекао премијер Ивица Дачић. Дијалог треба да буде настављен, уз задржавање политичке и безбедносне стабилности, истиче Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија тешко може да прихвати предлог о Косову из Брисела у оваквом облику, зато што би њега било немогуће спровести.

"Зато ми тражимо да се покаже већа флексибилност, јер се, без обзира на то што почињу рокови које Кетрин Ештон има да би дала своје мишљење, одлука доноси тек крајем јуна. Ми сматрамо да, без обзира на све то, не треба сада бацити све позитивно што је постигнуто у дијалогу", рекао је Дачић у интервјуу за Политику.

Дачић је рекао и да дијалог треба да буде настављен, уз задржавање политичке и безбедносне стабилности.

"Зато ми покушавамо да се изборимо да дође до побољшања овог предлога, иначе оно што је предложено не може да прође. Нико од нас апсолутно није ни размишљао да је то могуће прихватити. Предлози су били далеко испод минимума који смо ми у најцрњим сновима могли да претпоставимо", рекао је Дачић.

Према његовим речима, проблем је и у томе што нема формалног текста предлога.

"Проблем је што ту нема неког формалног текста о коме бисмо се ми изјашњавали, него постоји суштина предлога који су они нама изнели, а који је био неприхватљив. И ми сада тражимо начин да ли је могуће поправити тај предлог", рекао је Дачић и додао да је Србији у највећем интересу да дође до договора, због мира и безбедности за Србе.

Дачић је оценио да, међутим, постоји "алтернативни план" да се српска страна прогласи као неконтруктивна, у случају да се не постигне договор, и да се на њу пребаци кривица за излазак из преговора.

"Мислим да долазимо у ситуацију да морамо да се боримо за неке ствари које су још записане у Ахтисаријевом плану, а које се на Косову не примењују", навео је Дачић.

Премијер је ипак оценио да је немогуће очекивати да се више неће разговарати о Косову, већ да је само питање ко ће разговарати и у ком формату.

"Постоји ипак једна основна ствар - да би се нешто прихватило, нешто мора да вам се предложи. У овој садашњој ситуацији нама буквално ништа није предложено", рекао је Дачић.

Говорећи о току преговора, Дачић је рекао да му је присуство првог потпредседника Владе Александра Вучића апсолутно помогло у Бриселу и додао да он није нудио оставку због унутрашњих политичких разлога, већ зато што је био свестан жеље Србије да иде ка ЕУ и разочаравајућег предлога које је држава добила од ЕУ.

"Једноставно, у том моменту му више ништа није имало смисла. Исто као и мени. Ми смо сви разочарани односом према нама, не лично, него према Србији. Ти предлози се једноставно тешко могу прихватити. Ако ми треба да се жртвујемо, ми ћемо се жртвовати, и Вучић и ја. Али чак и да ми то потпишемо, немогуће је да се овакав споразум спроведе", рекао је Дачић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи