Читај ми!

Политичке консултације о Косову

Серија разговора премијера Ивице Дачића са представницима парламентарних странка о току преговора са делегацијом Приштине и понуђеним решењима за Косово. Премијер Ивица Дачић: Нико не доводи у питање наше опредељење за европске интеграције, али је наш национални и државни интерес да постигнемо одрживо решење у нашим односима са Приштином.

21.30 - Саветник председника Србије Марко Ђурић изјавио је да је из Брисела стигло појашњење да је рок да Србија да одговор на понуду у дијалогу сутра поподне.

15.32 - Премијер Ивица Дачић: Нико не доводи у питање наше опредељење за европске интеграције, али је наш национални и државни интерес да постигнемо одрживо решење у нашим односима са Приштином. 

14.55 - Председник СПО-а Вук Драшковић и шеф посланичке групе СПО-ДХСС Александар Југовић разговарају са премијером Ивицом Дачићем. 

14.43 - Ако треба да бирамо, онда се опредељујемо за европску путању Србије, рекао лидер СВМ-а Иштван Пастор.

14.25 - Премијер Дачић разговара са лидером и шефом посланичке групе ЛСВ-а Ненадом Чанком и Бојаном Кострешом.

14.00 - Лидер СВМ-а Иштван Пастор разговара са премијером Дачићем. 

13.20 - Премијер Дачић састао се са председником посланичке групе Заједно за Србију Душаном Петровићем. 

13.15 - Војислав Коштуница рекао је после консултација да је споразум неприхватљив, да представља позив на капитулацију и због тога га треба одбацити.

12.57 - Они који преговарају морају да преузму одговорност за одлуке, рекао Чедомир Јовановић и додао да "ово није 1999. година и да Брисел није Рамбује". 

12.00 - Председник ДСС-а Војислав Коштуница стигао у зграду Владе на консултације са премијером Дачићем. 

11.45 - Сутра у осам сати седница Председништва СНС-а, сазнаје РТС. 

11.17 - Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић стигао на консултације са премијером. 

11.15 - Шеф посланичке групе СНС-а Верољуб Арсић рекао да ће СНС одлуку о понуди Брисела донети после седнице Председништва и позвао државни врх да покаже јединство. 

10.40 - У зграду Владе Србије стигли су и лидер ДС-а Драган Ђилас и шеф посланичке групе демократа Борислав Стефановић.  

09.50 - Премијер Ивица Дачић почео консултације у згради Владе Србије са представницима владајућих странака.  

Председник Владе Србије Ивица Дачић разговарао је са представницима парламентарних странака о току преговора са Приштином и понуди Брисела.

Серију политичких консултација о Косову Дачић је започео разговором са представницима владајуће коалиције. У згради Владе, састанку који је почео нешто пре 10 часова, присуствовали су председник Скупштине Небојша Стефановић, председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун, директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин.

Присуствовали су и председник посланичке групе Српске напредне странке Верољуб Арсић, заменик председника СПС-а Жарко Обрадовић, председник посланичке групе СПС-а Бранко Ружић, председник Уједињених региона Србије Млађан Динкић, шеф посланичке групе Нове Србије Мирослав Маркићевић, председник Јединствене Србије Драган Марковић, председник ПУПС-а Јован Кркобабић, лидер Социјалдемократске партије Србије Расим Љајић и председник Странке демократске акције Санџака Сулејман Угљанин.

Шеф посланичке групе СНС-а Верољуб Арсић рекао је после консултација да ће СНС одлуку о понуди Брисела донети после сутрашње седнице Председништва и позвао државни врх да покаже јединство. 

Премијер Дачић се потом састао са председником и замеником председника Демократске странке Драганом Ђиласом и Бојаном Пајтићем, као и са шефом посланичке групе демократа Бориславом Стефановићем. Представници ДС-а после састанка нису давали изјаве, али су се касније огласили саопштењем.

Демократе наводе да не постоји конкретан документ о коме Србија треба да се изјасни поводом Косова, него само принципи који би били полазна основа за израду споразума Београда и Приштине.

"Представници ДС-а су обавестили премијера да је ДС као државотворна и одговорна странка спремна да помогне да се пронађе излаз из ситуације у којој се Србија тренутно налази због начина на који је Влада водила преговоре", наводи се у саопштењу.

Најављено је да ће у понедељак у 17 часова бити одржана седница Председништва ДС на којој ће чланови тог тела бити обавештени о детаљима разговора са председником Владе. 

После састанка са представницима ДС-а, Дачић је разговарао и са лидером ЛДП-а Чедомиром Јовановићем.

Јовановић очекује да ће СНС и остале чланице владајуће коалиције сутра донети одлуку која ће бити у интересу будућности Србије, и да ће се одлучити за договор са косовским Албанцима како потомству не би био остављен нестабилан регион.

"Нека преузму терет одговорности, нека изгубе своје функције, нека буду они ти који ће бити упамћени као нешто што је најлошије међу нама, али нека Србија добије своју перспективу, или нека се повуку", рекао је Јовановић после консултација са премијером Дачићем.

Како је истакао, наша косовска агонија једном треба да се заврши, јер Србија нема више шта да изгуби на Косову, али, према његовој оцени у Србији је премало политичке храбрости и визије, због чега се "већ једном мора прекинути с политиком која поново дели друштво".

"Ово није 1999. година, Брисел није Рамбује, нити ми више можемо да изгубимо на Косову бог зна шта. Све што смо моги да изгубимо изгубили смо због своје политичке глупости, незрелости, неодговорности, кукавичлука и неповољних политичких околности. Морамо пресећи Гордијев чвор и рећи људима истину", поручио је Јовановић. 

"Ако наши лидери нису способни за то, а сумњам да нису и мислим да немају способност да воде земљу, онда нека то кажу, и нека нам дају изборе због тога што немају снаге да воде Србију путем којим треба да иде", рекао је Јовановић.

Према његовим речима, политички лидери Србије су неодговорном политиком протеклих месеци затровали друштво и од 2013. године поново направили 1999. годину, иако је свима јасно да је све штоје Србија могла да уради на Косову урадила до јуна месеца 1999. године и капитулације.

"Од тада до данас Србија се самозаварава настојећи да, предвођена политичарима који из немоћи или желећи да побегну од одговорности за оно што се тада десило, живи у некој паралелној стварности", објаснио је Јовановић. 

Подсетио је да је с Дачићем данас разговарао у кабинету у којем је донета одлука да се Слободан Милошевић изручи Хашком трибуналу, чиме су, како је рекао, створени предуслови за развој Србије и истакао да и данас морају да се доносе непопуларне, али неопходне одлуке.

"Данас је Косово суседна земља и нисам срећан због тога, али то морам да кажем зато што не желим ново Косово унутар Србије", рекао је Јовановић. Он се кратко осврнуо и на јучерашње саопштене СПЦ, истичући да она нема право да своје ставове потписује свим верницима. 

Премијер Дачић се после разговора са лидером ЛДП-а, састао са председником ДСС-а Војиславом Коштуницом и његовим саветником Александром Никитовићем. 

Коштуница је после консултација рекао да је споразум који је понуђен Србији апсолутно неприхватљив и да се мора одбацити, и навео да је неопходно инсистрати на новом формату преговарања, односно на повратку дијалога под окриље Савета безбедности УН.

"Ствари ће се разрешити ових неколико дана, а реаговање јавности, Срба на Косову и Метохији, руководства Републике Српске и поруке СПЦ говоре у збиру да споразум треба да буде одбачен", поновио је Коштуница.

Коштуница је указао да се ствари са мртве тачке могу покренути једино уколико се преговори врате под окриље УН и тако уједно спречи потпуно признање независности Косова.

"Споразум треба одбацити и тежити новом, који ће бити сагласан међународном праву под окриљем УН", истакао је Коштуница.

Он је подсетио да је албанска страна све време дијалога инсистирала и позивала се на свој устав и своје законе, оценивши да се и Србија мора чврсто придржавати Устава и правног система.

"Запад и ЕУ су у ове преговоре ушли искључиво са намером да Косово постане независно и то се може спречити једино уколико се ствари врате у УН", закључио је Коштуница.

Дачић се потом састао одвојено са председником посланичке групе Заједно за Србију Душаном Петровићем и лидером СВМ-а Иштваном Пастором и шефом посланичке групе те странке Балинтом Пастором.

Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор рекао је да их је премијер Дачић информисао о ономе "што мање више сви знамо" и поручио да је став СВМ-а непромењен.

"Ако треба да бирамо онда се опредељујемо за европску путању Србије", рекао је Пастор новинарима испред зграде Владе након састанка да Дачићем о току дијалога Београда и Приштине.

Лигу социјалдемократа Војводине на састанку са премијером Дачићем представљали су лидер странке Ненад Чанак и шеф посланичне групе Бојан Костреш.

ЛСВ је након консултација са премијером Дачићем, саопштила да ће подржати сваки потез власти који ће водити ка бржим европским интеграцијама Србије "упркос јасним политичким разликама".

"Европске интеграције су једини и најважнији пут за добру будућност Србије", наводи се у саопштењу.

Затим је уследио састанак са председником Српског покрета обнове Вуком Драшковићем и шефом посланичке групе СПО-ДХСС Александром Југовићем.

Лидер СПО-а Вук Драшковић изјавио је након састанка са премијером Србије Ивицом Дачићем да треба потписати споразум са Приштином и да понуда из Брисела није нимало катастрофична.

Драшковић је истакао да, када је реч о прихватању или одбијању споразума са Приштином, није реч о избору "између Содоме и Гоморе" већ да ли ће Србији бити обезбеђена шанса да преживи, постане проспреритетна европска држава, а српски народ на Косову и Метохији заштићен од стране Европске уније или ће она бити "сахрањена као и народ на Косову и Метохији".

"Треба прихватити и потписати споразум са Приштином уз захтев ЕУ да она потврди да гарантује сва права српском народу, општинама и религијском наслеђу на Косову предвиђена Ахтисаријевим документом", рекао је Драшковић и нагласио да се плаши да би неприхватање дало одрешене руке Приштини да одустане од поштовања плана Мартија Ахтисарија.

Према његовим речима, Србија је изгубила сваки суверенитет над Косовом и Метохијом после пораза од НАТО пакта 1999. године и нагласио да то није могуће променити никаквим преговорима, преамбулама, резолуцијама српског парламента, нити црквеним апелима.

Државни врх Републике Србије састао се око 16 часова са делегацијом руководства Републике Српске, коју чине председник РС Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић и председник парламента Игора Радојчић.

Ванредна седница Владе на којој ће се расправљати о дијалогу са Приштином биће одржана у понедељак.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи