Читај ми!

Дачић: Понуда Приштине је била понижавајућа

Међународна заједница раније говорила да нема поделе Косова и да би максимум могућ за Србе био широка аутономија на северу, а сада се више не нуди никаква аутономија, каже Ивица Дачић у интервјуу за француски Монд.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да је понуда Приштине током протеклих преговора била понижавајућа, неприхватљива и непримењива на терену, и објаснио да се Србима нуди протоколарна заједница без икаквих овлашћења, чак ни у образовању и здравству, а камоли у полицији и правосуђу.

"Ситуација је скоро смешна. Не нуде нам ништа. Како то да прихватимо и потпишемо капитулацију", рекао је Дачић у интервјуу париском Монду.

Дачић је подсетио да је међународна заједница раније говорила да нема поделе Косова и да би максимум могућ за Србе био широка аутономија на северу.

"Сада се више не нуди никаква аутономија. То би била једна протоколарна заједница, без извршних овлашћења, да издаје публикације и одржава округле столове, без компетенција у области образовања, здравства и културе, правосуђе и полицију да и не помињем", прецизирао је Дачић.

Говорећи о проблемима протеклих преговорима у Бриселу, Дачић је пренео да је Београд прво тражио да се регионални командант полиције именује на предлог српске заједнице и да његове надлежности буду за четири општине на северу.

"Приштина није прихватила. Њихов услов је био да се урачуна и јужни део Косовске Митровице, насељен претежно Албанцима, што би значило да би етнички састав полиције био 65:35 за Албанце", указао је Дачић.

Београд је тражио да се апелациони суд, када је реч о предметима Срба, налази на територији српске заједнице, рекао је Дачић и додао да Приштина то неће, што би значило да би Срби морали да иду у Приштину.

Најзад, када је реч о војном присуству, нагласио је Дачић, ми смо тражили да албански припадници извесно време не могу да иду на север.

"То би трајало све док се не успостави међусобно поверење. Али, Албанци нису хтели тај предлог до краја чак ни да саслушају", нагласио је Дачић.

Према његовим речима, српској заједници се не нуди никаква извршна власт. Не само у питањима које сам поменуо, указао је Дачић, већ не можемо да оснивамо школе, универтизете, здравствене установе.

"Шта су, дакле, добили Срби? Приштина је обећала да ћемо имати више од Ахтисаријевог плана. Али, у поређењу са оним што они нуде, тај план је био дар од бога", оценио је Дачић.

Према његовим речима, да би Срби прихватили да буду део територије, а да се не говори о независном Косову, потребни су им идентитет и њихове специфичности.

То је била наша полазна тачка, и то је говорила Кетрин Ештон, подсетио је Дачић, напоменувши да Србија жели да се заврши са прошлошћу и да се окрене будућности.

Тачи је, међутим, наставио да током свих наших састанака говори да то није у складу са Уставом Косова. Очигледно, сматра Дачић, циљ преговора је био да Срби прихвате да све буде у складу са косовским законима.

Србија суочена са тешким проблемом 

Али, ако је то било тако лако, зашто су ме онда звали на преговоре, упитао је Дачић и оценио да је Србија суочена са тешким проблемом, јер ту понуду не може да прихвати, а не може ни да је одбије, јер је директно везана са њеним европским интеграцијама. 

"Рекао сам то француском премијеру Жан Марку Ероу. Ми смо у живом блату и на најмањи покрет упашћемо у њега. Немамо на коју руку да се ослонимо, Немамо подршку као Тачи, који не само да са собом има САД, већ и ЕУ. Сами смо", нагласио је Дачић.

Хоћемо оно што је дато за више од 200 региона света, Нисмо тражили право вета, нити право да се отцепимо од Косова, предочио је Дачић и објаснио да је Београд само тражио да Срби имају своју регионалну власт унутар власти Косова.

"Они то не прихватају. Преговори су завршени треба да се изјаснимо до уторка. Ако не прихватимо, нема датума почетка преговора са ЕУ", потврдио је Дачић.

Он је негирао да је Ештон наводно помињала привремену европску администрацију на северу. Да смо то видели на столу, озиљно бисмо рамотрили, рекао је премијер Србије.

"Желимо да гледамо у будћност и градимо добре односе са Приштином. Желимо да наставимо преговоре, ако треба и директно, без европског посредовања", нагласио је Дачић.

На питање да ли мисли да би са Тачијем могао да се договори, Дачић је одговорио потврдно, али би, како је рекао, у нашем народу то би била негативна ствар, уколико би предлог остао
исти.

Да бисмо дошли до трајног решења, оно мора бити праведно, поручио је Дачић и нагласио да је спреман томе да посвети максималне напоре, заједно са потпреседником Владе Александром Вучићем и осталим члановима владајуће коалиције.

На констатацију да би, у случају неуспеха, Србија још више заостала у односу на Хрватску, која ће ускоро постати чланица ЕУ, Дачић је одговорио да је Србија у закашњењу у односу на све.

"Пре седам векова, бранили смо Европу од Турака. А сада нас је та иста Европа напустила. Србија је европски парија. То мора да се промени, зато сам се обратио Француској да разговара са ЕУ и САД, пре него што нас удаве", закључио је Дачић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи