Читај ми!

Немачка жели Србију у ЕУ

Амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм очекује да ће учесници дијалога Београда и Приштине у наредним недељама доћи до решења.

Немачка подржава Србију на путу ка ЕУ, а решавање "косовског" проблема имаће позитивне ефекте и допринеће консолидацији у региону, изјавио је амбасадор Немачке у Србији, Хајнц Вилхелм, на Копаоник бизнис форуму.

Вилхелм је рекао да се нада да ће учесници дијалога Београда и Приштине у наредним недељама доћи до решења, преноси Танјуг.

"Важно је да Србија постане чланица ЕУ, и Немачка жели да види Србију у ЕУ. Дијалог Београда и Приштине је сада у кључној фази и можда се сада очекивало да се изврши додатан притисак на Приштину... Србија већ дуже време игра позитивну улогу, и она може бити још боља ако се реши питање Косова, јер ће то имати позитивне ефекте на цео регион", рекао је немачки амбасадор.

Он је додао да ће то посебно имати ефекте на Босну и Херцеговину, пошто је и она, како је рекао, на неки начин "недовршена држава".

"Надам се да ће Београд и Приштина доћи до решења у наредним недељама и да ће као победници изаћи и Београд и Приштина, јер обе стране имају интересе да реше то питање, посебно када је реч о надлежности српских општина на северу Косова", рекао је Вилхелм.

Он је навео да немачка влада може да да зелено светло за датум за почетак преговора само уколико Бундестаг, односно немачки парламент то изгласа.

Такође је рекао да доста тога зависи од извештаја високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, у априлу, и да се нада да ће све то допринети да Србија оствари циљ и добије "зелено светло" за почетак преговора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи