Читај ми!

Коцијанчич: Нема неформалних предлога

На вечерашњем састанку српске делегације и високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, бриселска страна неће изнети никакав "нон-пејпер", рекла је портпаролка Ештонове Маја Коцијанчич.

Бриселска страна неће изнети никакав "нон-пејпер" на вечерашњем састанку српске делегације предвођене председником Србије Томиславом Николићем са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, рекла је портпаролка Ештонове Маја Коцијанчич.

"Видела сам у медијима информације о нон-пејперу, али нема никаквог нон-пејпера. Данас су консултације у оквиру дијалога. Дијалог је у кључној фази и за напредак Србије важно је да у том дијалогу имамо напредак и у том правцу иду наше консултације данас", рекла је Коцијанчич.

Такође, додала је да није предвиђено потписивање никаквог документа. На питање новинара да прокоментарише изјаве неких српских званичника да би се на састанку могло очекивати неки конкретнији договор око датума за почетак преговора Србије о чланству она је рекла да је процедура за добијање датума позната, а да је овај састанак део консултација у оквиру дијалога Београда и Приштине и да то "није предмет расправе данас".

Упитана шта се то толико значајно дешава када су три кључне личности из власти Србије истовремено у Бриселу, она каже да је процес дијалога веома интензиван, и да је важно да су сви актери и у Београду и у Приштини обавештени са стране Кетрин Ештон о свим елементима који су тема дијалога.

Када је реч о томе шта је најспорније, Коцијанчич каже да је то нешто о чему Ештон разговара са премијерима који учествују у дијалогу и није нешто о чему би "у овој фази говорили јавно".

Дијалог је, према њеним речима, са бриселске стране дефинисан Закључцима Савета ЕУ из децембра али да политички лидери и сами могу да отоворе питања која су за њих важна.

"За нас то су консултације у оквиру дијалога, желимо да видимо напредак у том дијалогу и сви наши напори иду у том правцу", нагласила је Коцијанчич.

Извори из Европске комисије рекли су да је главни разлог што су сва тројица челних људи Србије позвани у Брисел то што Ештон жели да цела политичка елита буде укључена у дијалог и импементацију онога што је договорено.

"С обзиром да је реч о коалиционој влади, то је сасвим разумљиво", рекао је новинарима функционер ЕК који је желео да остан анониман.

Састанак ће , како наводе исти извори, почети касно поподне и то ће највероватније бити радна вечера. После састанка, канцеларија Ештонове ће издати саопштење.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи