Читај ми!

Станковић спреман за разговоре са Албанцима

Председник Координационог тела Зоран Станковић каже да је спреман да разговара са Албанцима из Прешева, Бујановца и Медвеђе о њиховим новим захтевима и да се не противи да разговорима присуствују и представници ОЕБС-а.

Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић навео је да је спреман да разговара са Албанцима из тих општина о њиховим новим захтевима, али да се не може поредити стање на југу Србије са оним на северу Косова.

"Ми нећемо преговарати, можемо само да разговарамо, и мислимо да је разговор најбоље решење за сва питања", рекао је Станковић за агенцију Бета.

Он је додао да се не противи да разговорима присуствују и представници ОЕБС-а.

Скупштина свих албанских одборника из скупштина општина Прешево, Бујановац и Медвеђа усвојила је у суботу декларацију у којој се од Србије тражи да донесе ургентне мере за побољшање положаја Албанаца на југу Србије, тако да имају иста права као Срби на северу Косова.

Лидер Покрета за демократски прогрес Јонуз Муслиу је за агенцију Бета рекао да ће резолуција бити упућена Влади Србије, међународној заједници и Влади Косова, и да се између осталог тражи и да Албанци из Прешева и Бујановца контролишу робу на царини на прелазу Кончуљ-Бела Земља у општини Бујановац.

Станковић је казао да је 25. фебруара имао други састанак са албанским лидерима који тада нису ни поменули формирање скупштине албанских одборника.

"То је њихова сасвим нова иницијатива која није била на дневном реду наших разговора 25. фебруара. Ми и даље мислимо да су разговори најбољи начин да се постојећи проблеми реше сагласно Уставу Србије, нашим законским регулативама и међународним конвенцијама које је Србија прихватила", рекао је председник Координационог тела. 

Према његовим речима, разговорима са представницима Албанаца већ присуствују представници ОЕБС-а што је добро јер се види "ко се како понаша и какве ставове заступа".

Станковић је казао да на југу Србије постоје дефинисани захтеви грађана према влади и да се они углавном тичу побољшања економске ситуације те да таква ситуација није упоредива са ситуацијом на северу Косова.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи