Читај ми!

Споразум са Емиратима пред посланицима

Скупштина расправљала о више међудржавних споразума међу којима су и споразуми са Емиратима о сарадњи у области одбране, пољопривреде, узајамног подстицања и заштити улагања, вредним милијарду долара. Србија је на путу да уговори разне послове вредне милијарду долара, рекао министар Млађан Динкић. ЛСВ и СВМ против споразума са Емиратима.

19.00 - Посланици ЛСВ-а и СВМ-а против споразума са Емиратима, владајућа коалиција тврди да је посао добар. 

15.40 - До краја месеца биће потписан уговор са "Ал Дахром" из Емирата, рекао министар Млађан Динкић.

14.27 - Расправом о међудржавним споразумима настављена седница парламента. 

Посланици у Парламенту разматрали су међународне споразуме међу којима су споразуми са Уједињеним Арапским Емиратима и Предлог закона о потврђивању споразума између Србије и Русије о државном извозном кредиту српској влади.

На дневном реду скупштинског заседања били и споразум Србије и Владе Руске Федерације о одобрењу државног извозног кредита српској Влади и о потврђивању Уговора о гаранцији између Србије и Кувајтског фонда за арапски економски развој за изградњу железничке станице Боград Центар. 

Посланици су у току преподнева завршили начелну расправу о предложеном закону о легализацији, који је изазвао полемику између представника владајућих и опозиционих странака. 

Министар финансија и привреде Млађан Динкић позвао је посланике да једногласно усвоје предложене законе о потврђивању више споразума са Уједињеним Арапским Емиратима.

Министар је истакао да је Влада Србије на путу да уговори разне послове вредне милијарду долара, а да ће само уговор из области пољопривреде бити пола милијарде долара.

Компанија Ал Дахра уложиће око 400 милиона долара у пропале комбинате, укључујући и модернизацију мреже канала за наводњавање, а додатних 100 милиона долара биће намењено сељацима за куповину опреме, како би могли да модернизују своју производњу.

"Други део из развојног кредита Абу Дабија биће искоришћен за инвестирање у мрежу канала за наводњавање ове године у Војводини и Мачви, а праве се студије изводљивости да се у наредне две до три године то прошири на целу Србију", рекао је министар.

Када је реч о Предлогу споразума у области одбране, министар је рекао да је тај споразум вредан 220 милиона долара и да УАЕ желе да уложи у производњу софистициранијих система, посебно ракетних, чији је домет до 50 километара.

Динкић је рекао да ће тако бити запослен и Војнотехнички институт и домаћа наука, како би произвели нешто вредније од муниције коју сада призводе.

Према његовим речима, до краја месеца делегација Владе ће путовати у УАЕ где ће потписати обавезујући уговор са Ал Дахром у области пољопривреде, али разговараће се и о стратешком партнерству Јата са њиховим авио превозником Етихад.

"Имамо огроман број пилота у односу на број летелица и идеја је да их преусмеримо да лете за све те компаније да би имали више посла", рекао је Динкић и истакао да су компаније из УАЕ заинтересоване да преузму Јат технику и да се у том смислу преговара са компанијом која се бави и оправком авиона.

Министар је истакао да су партнери из УАЕ заинтересовани и да раде луку Панчево, било да изграде нову или да преузму постојећу, као и да се разговара и са власницима фабрике полупроводника.

"Заинтересовани су и да отворе њихове банке, пошто нигде у Европи немају своју банку и у преговорима су са НБС да добију лиценцу и да преко Београда покрију читав регион", рекао је Динкић.

ЛСВ и СВМ против споразума с УАЕ

Расправу о међудржавним споразумима Владе Србије и Уједињених Арапских Емирата обележила је поподне критика посланика војвођанских странака ЛСВ и СВМ који су најавили да неће подржати те предлоге, али и тврдња владајуће коалиције да ће то бити један од најбољих послова у последње време.

Ми смо дужни да учинимо све да грађанима, укључујући војвођанске паоре, буде боље и тврдим да је ово начин, поручио је посланик СНС Драган Шормаз.

Он је додао да би у ЕУ били пресрећни да у њихове земље дођу компаније из УАЕ, а у Србији се наводно буне због паора.

Подршку аранжману са УАЕ најавио је шеф клуба Заједно за Србију Душан Петровић.

Он је рекао да је реч о јавном интересу и послу од користи за Србију, са чиме се сложио и посланик ДСС Ненад Поповић који је поручио да треба тражити инвестиције у целом свету, не само у ЕУ и похвалио посао са УАЕ.

Када је реч о војвођанским странкама, посланици ЛСВ најавили су да неће подржати споразуме са УАЕ, а Бојан Костреш поручио минситру Динкићу да неће добити једногласну подршку, како очекује.

Ми у Војводини увек некако стрепимо, јер после извесног времена схватимо да смо извукли дебљи крај, рекао је Костреш и подсетио да је од продаје НИС Русима изгубљено 900 милиона евра.

Он је министра Динкића упитао како је могуће да се на територији Војводине 7.000 хектара земље даје у закуп, нешто се продаје, а да војвођанска администрација не буде питана, ангажована, нити укључена у тај посао. Према његовим речима, није добро да се заобилази администрација покрајине.

Бојим се да можемо да дођемо у ситуацију да, заобилажењем и неразговарањем, почне са том администрацијом да се преговара, упозорио је Костреш министра и додао да ЛСВ нико није уверио да су ти споразуми добри за Војводину као и да је у овом пакету једино прихваљив споразум о избегавању двоструког опорезивања.

Министар Динкић је одбацио тврдње Костреша да је могуће поређење уговора са НИС, јер је са УАЕ уговорена дупло већа цена по хектару од тржишне.

Динкић је такође негирао да није имао разговор са војвођанском администрацијом и навео да је лично разговарао са председником Владе Војводине Бојаном Пајтићем пре неколико седмица, као и са покрајинским секретаром за пољопривреду Гораном Јешићем.  

Поред војвођанских партија и ЛДП је био критичан према предложеним споразумима. Посланик либерал Јудита Поповић поручила је да ЛДП нема ништа против страних улагања, али је упитала како се може веровати влади чији премијер изјављује да се лагало годинама о Косову.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи