Читај ми!

Николић: Могуће одбијање понуде Брисела

Могуће је да ћемо данас у Бриселу добити папир који нећемо моћи да прихватимо, рекао председник Србије Томислав Николић у изјави за РТС. Србија не може себе да изда ни за какве дарове, колаче нити за политичку каријеру, поручио Николић.

Председник Србије Томислав Николић рекао је у изјави за РТС да је могуће да ће државно руководство данас у Бриселу добити папир који неће моћи да прихвати.

"Претпостављам да ће нам данас у Бриселу бити понуђен неки папир чији сам нацрт видео, а ако не буде измена у том папиру, он је апсолутно неприхватљив за Србију", рекао је Николић.

Упитан какав је то папир, Николић је рекао да је то нацрт права која би имала српска заједница у оквиру приштинске администрације и да су то права која су у Приштини предвиђена законима о локалној самоуправи и другим актима.

"Ако из тог папира буде јасно да они само Косово признају као државу, а о Србији не воде рачуна, онда значи да нас ЕУ, ипак, не жели у свом саставу... У последњих скоро годину дана отворили смо много путева, свесни тога да може да се деси да нас неко поставља пред ултиматум", рекао је Николић.

Николић је нагласио да Србија никада није подносила ултиматуме и додао: "Зашто би сада?".

"Србија не може себе да изда ни за какве дарове, колаче нити за политичку каријеру", рекао је Николић.

Како је истакао, тај папир "не може да буде прихваћен ни зато што је Скупштина донела своју Резолуцију којом је определила понашање Србије у односу на разговоре и преговоре" у Бриселу.

"То је, у ствари, све оно што је у Приштини предвиђено законима о локалној самоуправи и другим законима. Ако се заиста нађем у позицији – како то пише у законима, па због тога не може да буде промењено, а не размишљају о томе да и ми имамо своје законе које мењамо, јер желимо да се договоримо, онда понављам: Србија мора да размислли како ће и шта ће даље", рекао је Николић.

Николић о "црвеној линији"

На питање шта је његова "црвена линија", председник Србије је рекао да је његова "црвена линија" да Србија препознаје Косово као територију која је специфична у односу на друга делове Србије.

"Србија је спремна да прихвати много тога што је Косово уз помоћ УН и ЕУ већ стекло. Зна да Косово такво какво јесте има и устав, и законе, и председника, и владу, и парламент. Али, на тој територији коју никада нећемо признати као независну државу постоји велика српска заједница коју потпуно желимо да очувамо и да јој омогућимо повратак", нагласио је Николић.

Према његовим речима, за Србе на Косову и Метохији требало би да важе права која Србија даје Албанцима на Косову и Срби неће тражити ништа друго од онога што договори Србија за њих и што после морају да остварују, у сарадњи са институцијама у Приштини и са међународном заједницом.

Николић је рекао и да, све док се буде бавио политиком, за њега постоји "црвена линија", да грађани Србије имају право да је "померају напред или назад, да се сложе или не сложе", а да би председник морао да извуче последице из тога што се грађани Србије са њим не слажу.

Према његовим речима, Срби не траже независност од Косова које само по себи није независно, нити траже да буду Република Српска, али траже да их неко препозна као људе који доле живе и имају права, а не као људе за које се припрема једног дана пресељење.

"Онда би тај проблем нестао за међународну заједницу као што је нестао кад је Хрватска протерала Србе, као што је нестао и у другим деловима бивше Југославије кад су Срби протерани", закључио је Николић, који је изјаву новинарима дао после уписивања у Књигу жалосту у Амбасади Венецуеле, поводом смрти Уга Чавеза.

Иначе, председник Србије Томислав Николић, премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић састају се вечерас у Бриселу са Кетрин Ештон, шефицом ЕУ за спољну политику и безбедност.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи