Читај ми!

Завршена расправа о легализацији

Посланици Скупштине Србије завршили расправу о предложеном закону о легализацији објеката који је протекле недеље изазвао полемику између представника владајућих странака и опозиције. Министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић позвао посланике да прихвате закон, па да потом заједно раде на новом закону о планирању и изградњи.

13.05 - Завршена начелна расправа о Предлогу закона о легализацији. Након паузе Скупштина ће разматрати потврђивање споразума између Србије и Русије о кредиту српској Влади.

11.55 - Министар Велимир Илић најавио закон који ће олакшати добијање грађевинске дозволе. 

10.31 - Настављена расправа о Предлогу закона о легализацији.  

Скупштина Србије завршила расправу о предложеном закону о легализацији, који су посланици опозиције прошле недеље оценили као неуставан и скандалозан.

Министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић најавио да ће ускоро почети рад на изради закона о изградњи и планирању којим ће бити предвиђено да се грађевинска дозвола добије за највише 30 дана, а сви потребни документи на једном шалтеру.

Илић је у наставку начелне расправе о предложеном закону о легализацији позвао посланике да прихвате тај закон, а да затим заједно раде на новом закону о планирању и изградњи, јер због важећег, који је, како је нагласио, проглашен неуставним, у Србији много тога стоји.

"Сви који имате идеје, дођите кад год хоћете да заједнички направимо добар закон", рекао је Илић.

Илић је указао да то тражи и Европска унија и подсетио да је Србија прва на листи нелегално изграђених објеката у Европи.

Министар је такође указао да до сада има око 700.000 пријављених случајева нелегалне градње, али да грађани немају новца да плате легализацију и да ће зато, уколико се тај проблем реши, то бити велико помак.

Закон о легализацији, истакао је Илић, неће решити све проблем, али ће решити многе.

Илић је рекао и да су многи амандмани прихваћени, да су многе посланичке групе поновиле скоро исте амандамне.

Према Предлогу закона о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе нису предвиђени никакви трошкови и накнаде за упис објеката, а грађани ће плаћати само израду геодетског снимка, уколико је немају од раније, што износи око 10.000 динара.

У Србији има око 1,3 милиона неуписаних објеката.

Седница која је почела 7. марта биће у уторак, 12. марта, прекинута због одржавања посебне седнице на којој ће се посланицима обратити председник Парламентарне скупштине Савета Европе Жан-Клод Мињон.

У четвртак, 14. марта, биће одржана седница о безбедности хране и здрављу људи коју је затражила опозициона Либерално-демократска партија поводом афере у вези са млеком.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи