ЕУ мора да чује аргументе Србије

Уколико жели миран регион, ЕУ треба да саслуша шта Србија има да каже, поручује Александар Вулин. Састав делегације Србије, која у понедељак путује у Брисел, показује озбиљност земље да пронађе најбоље решење за јужну српску покрајину, каже директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин  изјавио је да састав делегације Србије која у понедељак путује у Брисел показује озбиљност земље да пронађе најбоље решење за јужну српску покрајину и да ЕУ, уколико жели миран регион, треба да саслуша шта Србија има да каже.

"Послали смо највишу делегацију у историји ЕУ да разговара само о једном питању и то говори колико смо ми спремни за разговоре и да на њима нађемо најбоље могуће решење. Ако је ЕУ стало до Србије, до њеног развитка, али и да регион буде миран, онда ће саслушати оно што Србија има да каже", рекао је Вулин после седнице Главног одбора Покрета социјалиста, чији је председник.

Упитан који су даљи потези Београда уколико Приштина не буде прихватила предлоге српског преговарачког тима, Вулин је одговорио да Србија не може против свог Устава, закона и грађана.

"Не можемо да дамо оно што није наше. Космет, Устав и грађани Србије нису наше или нечије власништво, већ смо то сви ми", рекао је Вулин.

Нагласио је да се нада да ће међународна заједница разумети да ће регион бити миран само и једино ако Србија и Срби на Косову и Метохији прихвате решење које им се нуди.

"То ће показати и да је међународној заједници стало до стабилности", поручио је Вулин.

На питање колике су шансе да Србија у априлу добије датум за почетак преговора о њеном приступању ЕУ, Вулин је одговорио да "Србија није Србија она би одавно била члан ЕУ".

"Све што је ЕУ тражила од других земаља ми смо одавно испунили и то не због ЕУ, већ због нас. Многе чланице ЕУ су у лошијој економској и политичкој позицији од Србије и мање су стабилне, али пошто смо Србија за нас важе друга правила и само је питање докле ћемо их трпети", оценио је Вулин.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију одбацио је идеју о промени Устава због јужне српске покрајине, додавши да ће бити донет уставни закон који ће регулисати функционисање и живот на Косову.

"Промена Устава у овом тренутку није могућа и за то сада не постоји ни политичка решеност, нити решеност нације", закључио је Вулин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи