Читај ми!

Приоритети Еулекса непромењени

Нећу мењати приоритете Еулекса на Косову, рекао нови шеф те мисије Бернд Борхарт. Борба против организованог криминала и корупције, подршка институцијама и пружање помоћи у остваривању споразума који ће се постићи 20. марта у дијалогу Београда и Приштине, остају приоритети мисије, истиче Борхарт.

Нови шеф Еулекса Бернд Борхарт рекао је да неће мењати приоритете мисије на Косову, да ће они и даље бити борба против организованог криминала и корупције, подршка централним и локалним институцијама и пружање помоћи у остваривању споразума који ће се постићи 20. марта у дијалогу Београда и Приштине.

"Ми смо се фокусирали на област кривичног закона, радимо на борби против корупције и у том смислу настојимо да пружимо помоћ и сарађујемо са органима власти и тај посао ће се базирати на спречавању, односно предупређењу корупције. Након што Скупштина Косова буде усвојила стратегију против корупције, ми ћемо пружити помоћ у њеном остваривању", рекао је Борхарт у интервјуу за агенцију Бета.

На питање да ли његово помињање помоћи у остваривању споразума који ће се постићи 20. марта значи да ће споразума сигурно бити, шеф Еулекса је рекао да није желео да каже да ће тога сигурно бити, али да се искрено нада да ће бити неког договора "како би се ово поглавље затворило".

Борхарт је подсетио да Еулекс подржава спровођење споразума о интегрисаном управљању на шест прелаза између Косова и Србије.

На питање да ли је променио мишљење о мисији ЕУ на Косову коју је критиковао пре него што је постао њен шеф, он је рекао да је након што је добио више информација о Еулексу, променио став.

"Уз помоћ Еулекса већ је завршено 200, односно 300 судских процеса. Уз нашу подршку, 80 одсто предмета који се односе на имовину је решено, иако је остало још око 9.000 случајева. Тај број је још велики. Такође сматрам да је значајно да су наши експерти из судске медицине успели да породицама врате посмртне остатке више од 300 страдалих", рекао је шеф Еулекса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи