Читај ми!

Ширење ЕУ није проблем, већ решење

Узрок проблема и тешкоћа који постоје у ЕУ није проширење, већ део решења, рекао европски комесар за проширење Штефан Филе. Само земље кандидати говоре о замору од проширења, али то је заправо замор од реформи, рекао је Филе.

Европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је да проширење Европске уније није узрок проблема, већ је део решења, саопштила је невладина организација Европски покрет у Србији, преноси Бета.

"У светлу кризе, грађани ЕУ и држава кандидата су забринути, али проширење није узрок тешкоћа и проблема који постоје у ЕУ, већ је део решења", рекао је Филе на конференцији одржаној у Бриселу под називом "Проширење у перспективи".

Филе је на конференцији истакао и да придруживање Хрватске представља доказ трансформативне моћи ЕУ и додао да "само земље кандидати говоре о замору од проширења, али то је заправо замор од реформи".

Према његовим речима, у претприступном периоду надгледање економске политике биће појачано и више пажње ће бити посвећено питањима транспорта, енергије, климатским променама и малим и средњим предузећима.

"Жалимо што претприступни преговори још нису почели. Верујемо да би то било од изузетне важности за трансформацију наше државе и друштва, али и дало додатни ветар у леђа активном цивилном друштву да инсистира на реформама које захтева ЕУ, и које грађани желе", рекла је генерална секретарка Европског покрета у Србији Маја Бобић на конференцији.

Она је истакла да приступање Европској унији још увек пружа најбољи оквир за комплексне економске, политичке, социјалне и културне реформе у земљама региона.

"Економска криза учинила је процес проширења мање привлачним и ЕУ не изгледа стабилно, способно нити заинтересовано за трансформацију друштава и држава као што је то било раније", рекла је Маја Бобић и додала да је процес придруживања Србије идентификован са нормализацијм односа са Косовом.

Отварајући конференцију, известилац Европског парламента за проширење Марија Елени Копа констатовала је да је проширење најуспешнији део спољне политике ЕУ, али да опада ентузијазам међу државама чланицама, док се истовремено постављају питања економских и социјалних трошкова.

Рад једнодневне конференције, коју су организовали Фондација за напредне европске студије, Европски форум за демократију и солидарност и Солидар одвијао се у два панела: 

"Приступање из перспективе држава кандидата и потенцијалних кандидата" и "Социјална димензија проширења: улога цивилног друштва и мреже синдиката".

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи