Читај ми!

Дачић: Тражимо одрживо решење за Космет

Још једном ћемо указати да је предлог о заједници српских општина прихватљив и да нема разлога да га Приштина одбије, рекао премијер Ивица Дачић уочи пута у Брисел. Дачић не очекује да било ко врши притисак на састанку државног врха са Кетрин Ештон, већ да буде јасније да ли је могуће пронаћи решење за север Косова.

Пред састанак државног врха Србије и Кетрин Ештон, који се у понедељак одржава у Бриселу, премијер Ивица Дачић изјавио је да не очекује никакве притиске, већ да се разјасни да ли је могуће пронаћи решење за север Косова.

"На претпрошлом састанку постојао је предлог да се договоре неки општи принципи и да то парафирамо. Ти принципи нису предвиђали извршну власт за Србе на северу. Нисам хтео да потпишем. Може да ми нуди било ко било шта, али никада нећу потписати ништа што није добро за Србију и што не обезбеђује функционисање и опстанак српске заједнице на Косову", рекао је Дачић у интервјуу за Блиц.

Упитан колико је реално да буде прихваћен предлог Србије по којем би заједница српских општина требало да има извршну власт, Дачић је одговорио да уколико не желе да прихвате тај предлог, ни Србија неће прихватити ништа испод тога.

"У том случају, јасно ћемо поручити да ћемо испуњавати десет захтева ЕУ из децембра. У њима заједница није ни поменута. Наш предлог заједнице српских општина је модел којим би се решила сва отворена питања, па и из децембарских услова, а првенствено паралелизам институција на коме ЕУ инсистира", рекао је Дачић.

Српски премијер је објаснио да дијалог не значи да се од нас тражи да прихватимо косовски устав и да на то не може да пристане, јер у том случају српској заједници не остају никакве ингеренције, већ само козметичка решења чија је примена, како каже Дачић, у пракси не само недовољна за функционисање већ и неодржива на терену.

Дачић је рекао да Приштина има подршку САД за све што темељи на својим законима, и упитао зашто онда уопште водимо преговоре и зашто Србија учествује у томе.

"Онда нека седну са Србима са КиМ и решавају питање закона. Али ако хоће са нама, онда је то посебан политички договор, а не да се преговори воде у правцу да ми натерамо Србе са КиМ да прихвате оно што пише у тамошњим законима. То није конструктиван приступ преговорима и не води нигде", рекао је Дачић.

Отворени разговори о даљим европским интеграцијама

Према његовим речима, државни врх иде на разговоре у Брисел да чује да ли је могуће наћи одрживо решење.

"Не очекујем да било ко врши притисак на било кога, навикли су да притискају само Србију. Међутим, не очекујем исто тако ни да се играју игре, јер ја у Бриселу нисам тражио немогуће, нити су у платформи Београда неодрживе ствари. Напротив, нудимо одрживо решење и нама је битно да грађани севера имају овлашћења, а не само тамо нека овлашћења са којима могу једино да организују приредбе и издају билтене", рекао је српски премијер.

Дачић је истакао да смо дошли до ситуације када са европским партнерима морамо отворено да разговарамо о питањима наших даљих европских интеграција и питањима из дијалога.

Како је истакао, Србија неће променити ставове како би на лето добила датум за почетак преговора о чланству у ЕУ, али "то исто тако не значи да одустајемо од европског пута Србије".

"Указаћемо још једном да је наш предлог прихватљив и нема разлога да га Приштина одбије, јер и у другим државама Европе постоје аутономне области, регије, кантони. Свима треба да је јасно стање у коме Београд нема власт на великом делу територије, као ни да Приштина не контролише један део територије коју сматра својом", рекао је Дачић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи