Читај ми!

Пајтић за већински изборни систем

Изборни систем у Србији мора да се промерни, изјавио заменик председника ДС-а и председник Владе Војводине Бојан Пајтић и оценио да би много боље било да је на снази већински изборни систем. Главни разлог за то је што многи градови немају своје представнике у скупштини, рекао Пајтић.

Заменик председника Демократске Странке и председник Владе Војводине Бојан Пајтић изјавио је да изборни систем у Србији мора да се мења и оценио да би већински изборни систем био много бољи.

Обраћајући се делегатима изборне скупштине Покрајинског одбора ДС-а у Сомобру, Пајтић је рекао да је први разлог то што годинама уназад многи градови и општине у Србији уопште немају своје представнике у скупштини, док један град даје пола чланова парламента.

"Већински изборни систем је тај који је Србији неопходан, јер грађани у Скупштини желе да виде своје представнике и оне за које знају да ће се борити за њихове интересе, а не да у Скупштини виде лидере", образложио је Пајтић други разлог за промену изборног система.

Као додатни разлог он је навео то што годинама Владе у Србији, због пропорционалног изобрног система, изгледају "и смешно и тужно", јер у таквој ситуацији "мале странке уцењују, а велике имају алиби за оно што није урађено".

Заменик председника демократа је истакао да је ДС једина политичка партија у Србији која на непосредан начин бира своја председништва и да је ДС једини мењао свог председника.

Пајтић је указао да је ДС у прошлогодишњим мајским изборима четврти пут добио поверење грађана Војводине и да заједно са коалиционим партнерима има двотрећинску већину у покрајинској скупштини.

Према његовим речима, ДС у Србији ових дана пролази кроз сличне тренутке као што је пролазила непосредно пре убиства Зорана Ђинђића.

"Ако икада више ДС изгуби изборе у Србији, нека то буде зато што нисмо одустали од својих принципа, и ако икада изгубимо изборе треба да их изгубимо са поносом, да можемо да кажемо да су се грађани о нас огрешили, а никако ми о грађане", рекао је Пајтић.

Пајтић је похвалио данашњи избор Мирослава Васина за председника Покрајинског одбора ДС-а, истакавши да је Васин привржен војвођанским начелима, реду, раду и самопрекору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи