Читај ми!

И Албанци траже заједницу општина

По узору на север Косова, Албанци са југа Србије донели резолуцију којом се тражи формирање заједница албанских општина на југу Србије. Мора се престати са повлачењем паралела југа Србије са севером Косова, истакао председник Координационог тела Зоран Станковић.

Скупштина свих албанских одборника из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа усвојила је декларацију којом се од Србије тражи да донесе ургентне мере за побољшање положаја Албанаца на југу Србије, тако да имају иста права као Срби на северу Косова.

У усвојеном документу названим "неопходне мере за афирмацију права Албанаца" лидери албанских партија констатују, а одборници потврђују, да је због уклањања спомен обележја припадницима расформиране Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе настала криза.

Траже да се споменик врати, и да се повуку специјалне полицијске и војне снаге. Предлажу да једино мултиетничка полиција буде задужена за безбедност подручја. Поред тога, тражи се и да број запослених Албанаца у државним институцијама буде у складу са процентом њихове заступљености у становништву тих општина.

Председник Скупштине албанских одборника Шаип Камбери каже да Влада у Београду треба да буде заступљенија у новом процесу који се тежи да почне.

"Поред ОЕБС-а захтевамо и делегацију Европске Уније, која су и до сада биле кључне за решавање проблема", истиче Камбери.

Лидер Покрета за демократски прогрес Јонуз Муслиу рекао је агенцији Бета, након завршене седнице, да је усвојена резолуција документ који ће бити упућен Влади Србије, међународној заједници и Влади Косова, и да се између осталог тражи и да Албанци из Прешева и Бујановца контролишу робу на царини на прелазу Кончуљ-Бела Земља у општини Бујановац.

Посланик у републичкој скупштини, лидер партије за демократско деловање Риза Хаљими очекује да држава отвори малогранични прелаз у Миратовцу ка Македонији, заврши изградњу Коридора 10 и породилишта у Прешеву.

Председник општине Бујановац Нагип Арифи рекао је пре седнице да се захтеви односе и на потпуну интеграцију Албанаца у државне органе, остваривање пуне безбедности, економски опоравак, службену употребу писма, језика и симбола, децентрализацију у правосуђу, образовању, култури и информисању и здравствену и социјалну заштиту.

Југ Србије није исто што и север Космета

Захтеве из документа Координационо тело за Прешево, Бујановац и Медвеђу добило је од албанских лидера пре 15 дана.

Председник Координационог тела Зоран Станковић рекао је, поводом седнице албанских одборника, да је Влада Србије опредељена за побољшање живота у овом делу Србије кроз институцује и у складу са законима, али да се мора престати са повлачењем паралела са севером Косова.

"У том смислу Албанци су равноправни грађани ове земље - једном мора да се престане са повлачењем паралела, јер очигледно кад год се отвори питање севера Косова, са југа Србије чују се нови захтеви албанских лидера", поручио је Станковић.

Станковић је нагласио и да је југ централне Србије неодвојиви део наше земље и да о томе нема разговора.

Према његовим речима, то су му недвосмислено пренели и амбасадори западних земаља и међународне заједнице, "као одговор на изјаве са Косова којима покушава да се замени теза".

Скупштина свих албанских одборника из Прешева, Бујановца и Медвеђе, којом је председавао председник бујановачког огранка Партије за демократско деловање Шаип Камбери изабрала је и 11 чланова Председништва, пословник о раду и одлуку о томе да се председавајући Скупштине мења на сваких шест месеци.

Скупштина свих албанских одборника из Прешева, Бујановца и Медвеђе први пут је заседала 2007. године. Данашња седница је друга која је одржана ове године.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи