Парламент у четвртак о млеку

Посебна седница парламента о безбедности хране биће одржана у четвртак, 14. марта, рекао за РТС председник скупштине Небојша Стефановић.

Председник Скупштине Небојша Стефановић најавио је да ће посебна седница парламента на којој ће се расправљати о безбедности хране бити одржана 14. марта.

"Последњих неколико недеља грађани Србије били су изложени великом броју питања која се тичу безбедности млека. Због тога сам сазвао посебну седницу где ће посланици моћи да поставе питња члановима Владе задуженим за ову област", рекао је Стефановић.

Председник Скупштине је истакао да је циљ седнице да се утврди шта се дешава са млеком и безбедношћу хране и да ли се радило о угрожавању здравља, или је Србија жртва медијске манипулације и покушаја да се дестабилизује држава.

Либерално-демократска партија је у неколико наврата тражила одржавање седнице на којој би се говорило о исправности млека због резултата који су стигли из Холандије.

На исту тему говорили су и посланици ДС-а, тражећи смену министра пољопривреде Горана Кнежевића.

Влада би требало да у току наредне седмице саопшти детаљан предлог мера за превазилажење проблема насталих због млека са високим нивоом афлатоксина, потврдио је Танјугу генерални директор "Данјуб фуд групе" Слободан Петровић.

После састанка представника домаћих млекара и Министарства пољопривреде, Петровић је рекао да су на том скупу изнети разни предлози, али није желео да потврди да ли су млекаре тражиле од министра Горана Кнежевића да се дозвољени ниво афлатоксина од 0,5 микрограма не мења, како су пренели неки медији.  

Резултати холандске лабораторије потврдили су да две трећине узорака млека садрже више афлатоксина него што је прихватљиво за Европу, а два узорка и више него што је у Србији тренутно дозвољено.

Такође, директор Робних резерви Горан Тасић потврдио је да је око 50.000 тона, или скоро трећина кукуруза из државних резерви, заражено афлатоксином и да су те количине привремено запечаћене.

Влада Србије јуче је разрешила дужности директоре Управе за ветерину и Управе за заштиту биља, Јана Боћанског и Ивана Соча.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи