Читај ми!

Предлог за споменик Зорану Ђинђићу

Уочи десет година од убиства премијера Зорана Ђинђића, градски одборници Божидар Ђелић и Матија Богдановић предали инцијативу за подизање споменика у Ђинђићеву част у Београду. Та иницијатива нема никакве везе са дневном политиком, већ се тиме подсећа на Ђинђића који је био покретач многих битних елемената у друштву, истиче Ђелић.

Одборници Демократске странке и Социјалдемократске партије Србије у Скупштини града Београда поднели су предлог за подизање споменика убијеном премијеру Србије Зорану Ђинђићу, уз позив другим странкама и грађанима да подрже ту иницијативу.

Предлог су Комисији за споменике и називе улица и тргова испред одборника предали Божидар Ђелић и Матија Богдановић који су поручили да подизање споменика за циљ има одавање поште убијеном премијеру за допринос реформама и модернизацији друштва и за све што је урадио током живота.

Ђелић је навео да та иницијатива нема никакве везе са дневном политиком, већ да се тиме подсећа на Ђинђића који је био покретач многих битних елемената у друштву.

Уз подсећање да Ђинђић има и свој булевар у Београду, Ђелић је навео да споменик треба да буде ствар консензуса у друштву због чега је и била потребна историјска дистанца од његове смрти за овакву једну иницијативу.

"Ђинђић је цео живот посветио борби за реформе и модернизацију друштва. Очекујемо подршку свих одборника, јер ово није страначко питање", поручио је Богдановић.

Локација споменика ће, како је објаснио председник Комисије Слободан Станимировић, бити усаглашена са Урбанистичким заводом и грађанима, а предлог о подизању споменика ће бити на дневном реду прве наредне седнице градског парламента.

Станимировић је појаснио и да ће Скупштина града формирати комисију која ће расписати конкурс.

"Подизање споменика је дуг процес, а рећи ћу вам да је подизање споменика Милутину Миланковићу трајало годину дана", рекао је Станимировић.

У марту се, иначе, навршава 10 година од убиства Ђинђића.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи