Читај ми!

Дежер: Надам се да ће Србија добити датум

Шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер нада се да ће Србија након предстојећег извештаја Европске комисије добити датум за почетак преговора о чланству у ЕУ. Почетак преговора биће кључан моменат у евроинтеграцијама Србије, каже Дежер.

Након предстојећег извештаја Европске комисије Србија би требало да добије датум за почетак преговора о чланству у Европској унији, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер, преноси Бета.

На конференцији, коју су организовале Делегација ЕУ у Србији и Стална конференција градова и општина, Дежер је оценио да ће почетак преговора бити кључан моменат у европским интеграцијама Србије.

"Србију за неколико седмица очекује извештај Европске комисије о напретку у европским интеграцијама, а потом ће коначну одлуку о датуму за почетак преговора у јуну донети Савет министара ЕУ", рекао је Дежер.

Поводом завршетка програма помоћи општинама и градовима у Србији, у који је ЕУ протекле три године уложила 13 милиона евра, Дежер је нагласио да ће Унија наставити да помаже локалне самоуправе и да је спремила нови пакет помоћи вредан шест милиона евра, од којих је 4,5 милиона планирано за изградњу инфраструктуре.

"За примену локалних стратешких планова развоја потребан је новац и због тога је важно да општине побољшају свој рад и у погледу планирања буџета, сакупљања локалних пореза, али и постизања консензуса на локалном нивоу о приоритетима", каже Дежер.

Шеф делегације ЕУ поновио је да Србија треба да донесе закон о јавним службеницима ради бољег дефинисања њиховог положаја и веће професионализације јавне управе.

Министарка за регионални развој и локалну самоуправу Србије Верица Калановић је на скупу о помоћи ЕУ градовима и општинама у Србији рекла да су јаке локалне самуправе услов за побољшање живота грађана.

Министарка је навела и да се 80 одсто прописа из ЕУ које Србија треба да усвоји односи на локални ниво и да је стога потребно ојачати локалне самоуправе.

Генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић рекао је да је програм ЕУ помогао општинама и градовима да пронађу и нове начине финансирања локалних инфраструктурних пројеката тако што их је оспособио за емитовање локалних обвезница.

Као пример градова које су емитовале локалне обвезнице, уместо да узму кредите од комерцијалних банака који су знатно скупљи, поменуо је Нови Сад и Панчево.

На конференцији су представљене и општине Беочин, Крушевац и Уб које су проглашене за најуспешније у Србији у примени пројеката које је протекле три године финансирала Европска Унија.

Председник општине Беочин Богдан Цвејић рекао је агенцији Бета да је та општина од ЕУ добила 400 хиљада евра које је искористила за побољшање комуналних услуга, пре свега за одлагање отпада и подршку локалном туризму.

Цвејић каже и да је Беочин за средства конкурисао и на претходним програмима које је ЕУ финансирала за помоћ локалним самоуправама.

ЕУ програм помоћи локалним самоуправама у Србији спроводи од 2004. године и до сада су завршене три фазе тог програма чији је циљ изградња боље локалне инфраструктуре и побољшање рада општинских и градских власти у Србији.

Трећа фаза програма помоћи, која је завршена, вредна је 13 милиона, а најављена четврта шест милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи