Читај ми!

Тачи против заједнице српских општина

Хашим Тачи од САД и ЕУ затражио да спрече стварање заједнице српских општина. Тачи спреман да пристане на "асоцијацију" општина.

Косовски премијер Хашим Тачи затражио је од САД и Европске уније већу подршку како на северу Косова не би био успостављен трећи ниво власти формирањем заједнице српских општина.

Тачи је то пренео државном секретару САД Вилијамсу Бернсу у телефонском разговору, саопштено је из кабинета косовског премијера.

Наводећи да су Приштина и Београд на путу да постигну споразум, Тачи је америчком званичнику рекао да је косовска страна у дијалогу "показала креативност и максималну флексибилност у циљу да понуди практична решења која ћ́е побољшати живот људи на северу, као и да би код њих стекао поверење да се интегришу у косовске институције".

"Верујемо да је сада време за Србију да се сложи са условима уговора са садржајем питања о којима су већ́ дали вербалну сагласност. То мора да уради распадом безбедносних структура које раде илегално на северу и интегришу се у правне структуре Републике Косово", рекао је Тачи.

Навео је да је спреман да пристане на успостављање Асоцијације општина са српском већ́ином која би омогућила северним општинама са српском већином, али и другима на југу, да сарађују у различитим интересним областима.

"Поред тога, ова Асоцијација може да успоставља партнерство са сличним удружењима у Србији и другде", прецизирао је Тачи, додајући да постоји широк спектар функција који би могао бити обављан у Асоцијацији и да је листу надлежности тог тела предао Кетрин Ештон.

"Али морам да вас обавестим да удружење или орган, или заједница, како то жели Србија да назове, не може бити изабрани орган и не може имати извршна овлашћења. То значи да опсежна извршна локална овлашћ́ења српских општина не могу бити пренета на Асоцијацију, јер би то представљало трећ́и ниво власти који би могао да поткопа наш Устав и унутрашњу владавину", рекао је косовски премијер америчком званичнику, наводи се у саопштењу.

Тражећи од Бернса разумевање и подршку да би се избегло тровлашће, Тачи је навео да споразум са Београдом "мора бити ратификован од стране оба парламента, Косова и Србије".

У саопштењу косовске владе наводи се да је заменик америчког секретара рекао да се САД обавезао да подржи дијалог, као једини начин решавања проблема Београда и Приштине, који би олакшао пут ка евроатлантским интеграцијама.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи