Читај ми!

Вучић са председником Анголе

Ангола подржава територијални интегритет Србије и наставиће да води такву политику, рекао вицепремијер Александар Вучић, након разговора са председником те земље Жозе Едуардом дош Сантошем. Србија у Анголи има велику будућност, важне послове и много пријатеља, истакао Вучић.

Први потпредседник Владе Александар Вучић, на крају своје посете Анголи, састао се са председником те државе Жозе Едуардом дош Сантошем. Вучић je, након разговора, рекао да је задовољан што Ангола подржава територијални интегритет Србије и што ће наставити да води такву политику.

Према његовим речима, била је велика част што је анголски председник, који је човек огромног ауторитета и утицаја, примио српску делегацију.

"Разговарали смо и економским и војним односима и уверен сам да ће наше компаније имати више простора на анголском тржишту", истакао је Вучић.

Вицепремијер је навео да су анголске власти тражиле да српска држава буде у контакту и са својим приватним фирмама, јер не би желели да имају негативна искуства у било каквом пословању са њима.

"Рекли смо да ће, иако не можемо да се мешамо у приватни бизнис, држава увек дати свој суд, своју оцену и помоћи приватним компанијама, али и држави Анголи да на најбољи могући начин остварује сарадњу са њима", каже Вучић.

Први потпредседник Владе додао је да Србија у Анголи има велику будућност, важне послове и много пријатеља, а, како је рекао, у Србији је постојао потцењивачки однос према Анголи и многим афричким земљама.

"Са задовољством могу сада да оценим да не само већина људи у Србији већ и највећи део пословног света види у овој и другим афричким земљама велику прилику за остварење својих пословних амбиција и држава Србија ће им помоћи у томе", истакао је Вучић.

Двојица званичника су констатовала да је Вучићева посета од изузетног значаја за покретање веће војне и економске сарадње Србије и Анголе, а Вучић је том приликом председнику Анголе предао писмо председника Србије Томислава Николића.

Вучић и анголски министар одбране генерал Кандидо Переира дош Сантош Ван Дунемом потписали су заједничку изјаву о разговорима делегација Министарства одбране Србије и Министарства одбране Анголе, саопштено је из владине Канцеларије за сарадњу са медијима.

Анголски председник је један од председника са најдужим стажом, а наследио је Агостина Нета, који је био на челу државе од стицања независност 1976. године. Пре десет година, када се завршио грађански рат, покренуо је широке реформе, које су довеле до великог економског раста те земље.

Први потпредседник Владе Вучић је јуче рекао да је у посети Анголи да обнови старо пријатељство, али и покрене већу војну и економску сарадњу. Та афричка земља једна је од најбрже растућих економија у свету са много новца за велике пројекте, попут оних на којима је ангажована српска грађевинска компанија "Планум".

У Анголи је пре нешто више од десет година завршен грађански рат, а земља је, иако тада разорена и изнурена, почела да се развија брзо и за њено тржиште се данас боре многи.

Управо им је ту Србија сигуран партнер – анголски војници школоваће се у нашим војно-образовним установама, а наши грађевинци из компаније "Планум" обновиће ваздухопловну базу у Лубангу и изградити нову војну болницу у Луанди, за коју је јуче положен камен темељац.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи