Читај ми!

Дијалог и дилеме

Влада Србије јединствена када је реч о дијалогу са Приштином, а компромис обе стране услов је за праведно решење, поручио премијер Дачић амбасадорима земаља Квинте. Александар Вулин разрешава поједине дилеме које су остале након последње рунде дијалога и поручује да српских безбедносних структура на Космету нема.

У паузи између две рунде преговора у Београду разговори са амбасадорима о дијалогу са Приштином. Поред тога, званичници Владе Србије покушавају да разреше поједине дилеме и демантују медијске спекулације које су из њих проистекле.

Да је Влада Србије јединствена, а да се до праведног решења може доћи само уз компромис обе стране, порука је премијера Ивице Дачића амбасадорима пет најјачих земаља Запада - САД, Немачке, Велике Британије, Француске, Италије и шефу Мисије Европске Уније у Београду.

Истовремено је директор Канцеларије за Космет Александар Вулин замолио амбасадоре неевропских земаља које нису признале Косово, да не размишљају о евентуалним признањима док трају преговори.

Да ли је било договора или су сва питања и даље спорна, дилеме су које су остале после последње рунде разговора Дачића и Тачија у Бриселу и о којима спекулишу медији. Једна од њих је да је наводно постигнут договор о уклањању српских безбедносних структура, што демантује директор Канецеларије за Космет.

"Као што знате, ми немамо безбедносне структуре, јер да имамо, ми бисмо их можда контролисали и не би се дешавало да имамо оволико насиља на Косову и Метохији и да то насиље увек пролази без криваца и кажњавања", рекао је Вулин.

Ми то немамо, ми поштујемо Резолуцију 1244, рекао је Вулин и додао да људи који живе на простору Косова и Метохије, а припадници су овог или оног министарства јесу нераспоређени и то званичан став.

ДСС оптужује власт да оскудно информише јавност о преговорима у Бриселу, а премијера позива да у складу са резолуцијом о Косову и Метохију Скупштини редовно подноси извештај.

"По резолуцији о Косову и Метохији Влада би требало редовно да обавештава Скупштину о фазама разговора, а то се не догађа. Скупштина до сада није заседала поводом резултата разговора, нити је заседао Одбор за Ким", рекао је Слободан Самарџић из ДСС-а.

Председник Одбора за Космет Милован Дрецун још је 21. јануара затражио од премијера да се обрати том скупштинском Одбору, али да због његових обавеза до сада није пронађен слободан термин.

"Ја сам данас поново дао налог служби Одбора да поново контактира са његовим кабинетом, речено нам је да ћемо сутра добити одговор", рекао је Дрецун.

Дрецун очекује да Дачић пред Одбором за Косово каже шта се догађа у тим разговорима, јер Скупштина мора да буде редевно обавештена о томе.

Ако се слободан термин пронађе, седница Одбора може бити заказана по скраћеном поступку и одржана већ следећег дана. За то до 4. марта и нове рунде преговора у Бриселу, остаје довољно времена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи