Читај ми!

Посланици о афери "млеко"

Посланици затражили да се утврди ко је одговоран за аферу "млеко". Део посланика, међутим, одговорност за дешавања око нивоа афлатоксина у млеку траже у европским прописима, као и у лобијима који желе да уведу у Србију велике увознике млека.

Посланици готово свих странака у парламенту сложили су се да је потребно утврдити одговорност за ситуацију са млеком, док је ЛДП затражио да се о томе расправља на посебној седници парламента, а демократе поново одговорност министра пољопривреде Горана Кнежевића за насталу ситуацију.

ДС тражи одговорност министра Кнежевића, који је, како кажу, покушао да сакрије информације од грађана и да вештим политичким манипулацијама скрене пажњу са теме, а тема је заражено млеко, рекао је у новинарима у парламенту посланик ДС и председник Одбора за здравље и породицу Душан Милисављевић.

Уз напомену да неће пити млеко док не стигну резултати референтних лабораторија из ЕУ, Милисављевић је навео да свака токсична материја може проузроковати штету у организму, због чега је потребно утврдити одговорност за повећане концентрација афлатоксина у млеку у Србији.

ЛДП, међутим, тражи и да парламент расправља о тој теми, а посланици те странке су навели да је афера са млеком најбоља потврда тезе те странке која сматра да је у држави "све труло и да се распада".

Посланик СНС-а Марјан Ристичевић, пак, указује да је афера са млеком резултат недоследности бивше власти у прописима.

"Та недоследност је довела до тога да не можете од сточне хране са високом толеранцијом на афлатоксин направити млеко са ниском толеранцијом. Зато мислим да произвођачи млека не дугују градјанима извињење, рекао је Ристичевић и додао да је та афера била срачуната са циљем да Србија увози млеко, а не да га извози.

Ристичевић је навео и да његова породица купује и даље млечне производе у самопослугама. 

Лидер ЈС Драган Марковић истиче да ће највећу штету од афере имати пољопривредни произвођачи, а главног кривца види у лобију који ради на штету Србије.

"Очекујем да тај лоби који ради на штету Србије почне да говори како нам и кромпир, пасуљ и други производи не ваљају и да нам је све туђе боље. Мислим да ће ова прича кратко трајати и да су се они који желе на мала врата да уведу велике увознике у Србију преварили", рекао је Марковић и додао да треба пустити надлежне институције да раде свој посао и утврде одговорност.

Бојан Костреш из ЛСВ наводи да је афера са млеком добар показатељ како не функционише држава, а што је резултат неуређених односа републичке и покрајинске власти.

"Сви који су криви морају да одговарају и искрено се надам да ће се државни органи озбиљно позабавити овим питањем. Они који су били у праву морају да добију признање за то, а они који нису морају да сносе одговорност", закључио је Костреш.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи