Читај ми!

Дробњак: Добијање датума велики изазов

Добијање датума за почетак преговора са ЕУ за сваку државу велики политички изазов, али прави посао почиње тек по отварању преговора, оценио главни преговарач Хрватске у процесу приступања ЕУ Владимир Дробњак и додао да је немогуће проценити колико ће дуготрајан бити процес преговарања за Србију.

Главни преговарач Хрватске у процесу приступања ЕУ Владимир Дробњак поручио је да је добијање датума почетка преговора са ЕУ за сваку државу велики политички изазов, али да прави посао почиње тек по отварању преговора, и да је, када је о Србији реч, немогуће проценити колико ће дуготрајан бити процес преговарања.

"Могу вас блокирати овде и онде, али не могу блокирати вашу одлучност да спроводите реформе код куће. Најважнији у овом процесу су отпорност, оптимизам и реализам, али свака кап зноја на крају се златом враћа", рекао је Дробњак, који је и амбасадор Хрватске при ЕУ.

На јавној дебати у Скупштини Србије, којој су присуствовали представници државне управе и невладиног сектора, Дробњак није желео да спекулише о томе колико ће Србији времена бити потребно да заврши преговоре.

То ће, како је објаснио, зависити од ефикасности српске администрације и природе и броја мерила, односно персонализованих захтева који ће пред Србију бити стављен уз универзалне критеријуме.

Како је Дробњак оценио, Србија је у предности у односу на Хрватску на почетку њених преговора о чланству, јер Београд има јаснију слику о томе шта га чека, посебно о мерама које су неопходне за отварање и затварање преговора.

Дробњак је подсетио да је Турска преговоре почела пре Хрватске, али да Турска данас, од укупно 35 поглавља у преговорима, има само једно поглавље затворено и 12 отворених, док ће Хрватска у ЕУ бити примљена након шестогодишњег преговарања.

Најважније је, како је поручио, да се у Србији у питање не доводи коначни циљ, јер је брзина процеса евроинтеграција битна и на њу држава кандидат може само делимично да утиче.

"Нико у Бриселу не сумња у потребу да Србија постане чланица ЕУ, у вашем случају је само питање када. Када рашчистите са вашом јавношћу да је питање 'да ли' решено, онда ћете се и лакше носити са питањем 'када'", рекао је Дробњак.

Помоћник хрватског министра спољних и европских послова Хрвоје Марушић рекао је да је Хрватска заиста на страни Србије и да Хрватска жели европску Србију.

Према његовим речима, предвиђени улазак Хрватске у чланство ЕУ, 1. јула, представља и први корак читавог региона ка Европској унији.

"Хрватски успех показује да тај процес иде ка једном остваривом циљу и биће више у прилици да помогне свим њеним суседима, укључујући и Србију", навео је Марушић.

Директор Канцеларије за европске интеграције Владе Србије Милан Пајевић захвалио је колегама из Хрватске на пренесеним знањима и искуствима о процесу прикључивања ЕУ на радно-оперативном нивоу, што ће, како је навео, допринети да процес припрема Србије за преговоре о чланству био што темељније урађен.

Пајевић се сложио са Владимиром Дробњаком да Србија у неким аспектима у овом тренутку јесте у бољој позицији него Хрватска, када је та земља била на почетку преговора о чланству у Унији.

"Господин Дробњак је управо говорио да та ствар у којој смо ми у предности јесте да знамо тачно шта нас чека захваљући томе што знамо кроз шта је Хрватска пролазила и кроз шта се спрема да прође Црна Гора", рекао је Пајевић додавши да је политичко питање оно по чему се, како је рекао, Србија разликује не само од Хрватске, већ и од осталих земаља у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи