Читај ми!

Желимо да обновимо стара пријатељства

Србија жели да обнови стара пријатељства, рекао први потпредседник Владе Александар Вучић на састанку са министром одбране Анголе. Изградња војне болнице, медицинског логистичког ланца и фабричког постројења за лекове, рехабилитација и изградња војне базе у Лубангу неки су од планираних пројеката.

Први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић истакао је у Луанди, на састанку, са министром одбране Анголе генералом Кандидо Переира дош Сантош ван Дунемом, да је Србија европска земља, али да жели да обнови стара пријатељства.

Након дочека, уз највише државничке почасти испред Министарства одбране, две делегације започеле су разговоре о примени пројеката о сарадњи Републике Србије и Републике Анголе.

Планирана је изградња војне болнице, изградња медицинског логистичког ланца и фабричког постројења за лекове, рехабилитација и изградња војне базе у Лубангу и краткорочно, средњорочно и дугорочно оспособљавање анголских војних кадрова у области војних наука и медицине.

Током разговора истакнут је значај изградње војне болнице у Анголи, са задатком да пружи специјалистичке лекарске услуге, као и да омогући развој истраживачких капацитета.

У домену оспособљавања војних кадрова нарочито је истакнут значај образовања анголских војних кадрова у области војних наука, за специјализацију у свим родовима копнене војске, ваздухопловству и противваздухопловној одбрани и то на тактичком, оперативно-тактичком и оперативно-стратешком нивоу.

"Реформа сектора безбедности један је од приоритета Републике Анголе и ту рачунамо на вашу помоћ. Србија је сигуран партнер за овај, али и за разне друге изазове", истакао је генерал Ван Дунем.

Током састанка потписан је Протокол о школовању анголских кадета у Војно-образовним установама у Републици Србији и истакнута је потреба за што скоријим именовањем изасланика одбране.

"Спремни смо да радимо на бржем развоју наших односа у области одбране, економског развоја, али и у осталим сферама друштвеног живота. Србија јесте европска земља, али желимо да обновимо стара пријатељства", закључио је Вучић на крају састанка.

Два министра ће у среду у Луанди потписати заједничку изјаву о разговорима делегација Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Републике Анголе.

Очекује се да првог потпредседника Владе и министра одбране Александра Вучића у званичну аудијенцију прими и председник Републике Анголе Жозе Едуардо дош Сантош.

Вучић је у Анголу допутовао јуче.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи