Глас Немачке пресудан за датум

Уверена сам да ће Европска комисија дати препоруку да Србија добије датум за почетак преговора, рекла Сузана Грубјешић. Глас Немачке пресудан за добијање датума, јер та држава у ЕУ даје зелено светло за сваку земљу, па и за Србију, каже потпредседница Владе.

Потпредседница Владе Србије Сузана Грубјешић рекла је да је уверена да ће Европска комисија 16. априла дати препоруку да Србија добије датум за почетак преговора о чланству у Европској унији, али сада смо у некој врсти цајтнота.

Грубјешићева је нагласила у интервјуу за Вечерње новости да је Брисел, пре свега, заинтересован за резултат дијалога Београда и Приштине.

"Ако у марту Дачић и Тачи постигну договор, неће бити довољно времена да се све договорено примени. Сада смо у некој врсти цајтнота и морамо да ходамо по танкој жици. Не можемо да идемо испод минимума установљеног платформом и резолуцијом, али треба бити флексибилан", рекла је Грубјешићева.

Коментаришући посету српске делегације Берлину, потпредседница Владе рекла је да је глас Немачке пресудан за добијање датума, јер та држава у ЕУ даје зелено светло за сваку земљу, па и за Србију.

Грубјешићева је рекла да су немачки званичници оценили да је на сусрету Дачића и Тачија постигнут напредак, али је напоменула да је након последње рунде дијалога остало да се дефинише аутономија коју Београд тражи за Србе на Косову.

Ту не можемо да се сложимо са Тачијем и не можемо да попустимо у ономе што је наша обавеза, а то је неки минимум испод којег не смемо да идемо, рекла је Грубјешићева.

Према њеним речима, разговара се о томе да Приштина и међународна заједница признају српске институције и да их више не називају паралелним.

Кључно питање за заједницу српских општина јесте питање надлежности и које све општине ту спадају, рекла је потпредседница Владе и додала да Приштина мора да учини уступке, јер је "за танго потребно двоје".

Грубјешићева је нагласила и да Срби на Косову морају да буду свесни да би њихов положај био гори без дијалога.

То ће и даље бити њихове институције, неће бити институције такозване државе Косово, истакла је Грубјешићева.

На питање да ли ће доћи до избора ако не добијемо датум, Грубјешићева је рекла да не би везивала ванредне изборе за ту ситуацију, додавши: "Ако треба да их буде, нека их буде".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи