Читај ми!

Безбедносна ситуација генерално добра

Командант Кфора Волкер Халбауер рекао да је безбедносна ситуација на Косову, уопштено говорећи, добра, иако, постоје "забрињавајући догађаји" попут инцидената у северној Митровици и недавног рушења српских гробаља. Халбауер упозорио локалне лидере да буду одговорни за изговорену реч која "може понекад да резултира безбедносним проблемима".

Безбедносна ситуација на Косову је, уопштено говорећи, добра, иако, постоје "забрињавајући догађаји" попут инцидената у северној Митровици и недавног рушења српских гробаља, рекао је командант Кфора немачки генерал Волкер Халбауер.

"Да би даљи тренд био позитиван, потребна је ефикасна косовска полиција која може да буде успешнија само уз ојачану подршку народа, рекао је командант Кфора у емисији Слободно српски која се емитује на мрежи српских телевизијских станица широм Косова.

Генерал Халбауер је упозорио локалне политичке лидере да буду одговорни за изговорену јавну реч која "може понекад да резултира безбедносним проблемима".

Халбауер сматра да безбедносну ситуацију веома брзо могу заоштрити изјаве одговорних лица и као пример наводи ситуацију у северном делу Косовске Митровице, где, како је навео, после ватрених изјава, следе реакције, док с друге стране као и свуда у свету "има елемената, који искоришћавају ове напетости за личне интересе".

Халбауер сматра да "многи елементи виде предности у одржавању напете ситуације да би могли да наставе са криминалним делатностима2, а изјаве са ватреним речником по скуповима или догађајима воде погоршању и заоштравању стања.

Према његовим речима, потребно је ситуацију задржати у одређеној равнотежи, а не позивати људе на даље протесте.

Као други пример за који то, према његовим речима важи, он је навео догађаје око манастира Високи Дечани.

Кфор је непристрасан, али не и неутралан 

Коментаришући изјаве појединих високих личности косовске администрације да Кфор на северу није довољно упоран, а да га поједини српски лидери зову и окупаторском војском, Халбауер је изјавио да је Кфор непристрасан у мисији осигурања безбедног и стабилног окружења.

Међутим, бити непристрасан не значи, аутоматски, бити неутралан. Бити неутралан значило би да ја као Кфор посматрам све догађаје који се дешавају на Косову сасвим пасивно. То, наравно, не иде тако, јер ми имамо мисију и задужени смо да је спроводимо. То што се под неутралношћу подразумева јесте да се ми као Кфор не стављамо политички на било коју страну, додао је он.

Први човек међународне војне мисије на Косову одбио је да коментарише какву би улогу требало да има Кфор у новом плану за север косовске владе.

Истакао је да ће Кфор и даље остати доследан својој мисији, као и током више од једне деценије, а то је очување безбедне и стабилне средине, као и подржавање политичког дијалога у оквиру његовог.

Снаге Кфора које сада броје око 5.000 војника, смањиваће се у зависности од тренутних безбедносних околности, о чему одлуку доноси врховни командант НАТО-а. Тренутно нема никаквих тенденција од стране НАТО-а у том правцу, рекао је немачки генерал.

Говорећи о најавама косовског министра одбране Агима Чекуа да ће ове године косовске безбедносне снаге (КБС) прерасти у војску Косова, Халбауер је изјавио да се тренутно разматра у Савету НАТО-а у Бриселу, да ли се може прогласити постигнута пуна оперативна способност КБС-а.

Ако се то службено прогласи, онда ће КБС и службено, постићи пуну оперативну способност, прецизирао је Халбауер и додао да би таква организација требало да има одговорајућу мултиетничку структуру, уз учешће Срба и других мањинских заједница, не само на нижим него и на високим положајима, јер од тога зависи степен поверења колико ће бити прихватљива на читавој територији Косова.

Халбауер је позитивно оценио сарадњу са Војском Србије, која се обавља на различитим нивоима, на основу техничког споразума из 1999. године.

"Ми ћемо, као Кфор, наставити и даље ту сарадњу, јер је важно да имамо размену информација о тренутној безбедносној ситуацији. Ову интензивну и поверљиву сарадњу коју имамо са Војском Србије негујемо и са осталим земљама у региону", нагласио је Халбауер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи