Читај ми!

Скупштина о јавном бележништву

Измене Закона о јавном бележништву, којима се почетак примене закона одлаже за још годину дана, на дневном реду ванредне седнице Скупштине. Преваре приликом продаје станова биће искорењене јер ће нотари бити искључиво надлежни за склапање уговора о продаји непокретности, рекао Никола Селаковић. Полемика посланика ЛДП-а и ДС-а са министром правде. Почетак седнице био одложен због недостатка кворума.

20.10 - Скупштина je завршила начелну расрпаву о изменама Закона о јавном бележништву. 

15.00 - Оштра полемика посланика ДС-а и ЛДП-а са министром Селаковићем о нотарима.  

14.45 - Посланици готово свих странака у парламенту траже да се утврди одговорност за аферу с млеком.

13.00 - Почела седница парламента на којој се расправља о јавном бележништву. Министар Никола Селаковић рекао да је јавнобележнички испит строг и захтеван и да такав треба да остане.

11.30 - Због недостатка кворума, председавајућа Весна Ковач одложила је почетак седнице парламента за 12.30. 

Посланици Скупштине Србије на четвртој ванредној седници расправљају о изменама Закона о јавном бележништву, којима се почетак примене тог закона одлаже за још годину дана, јер је само 55 правника у претходне две године положило јавнобележнички испит, што је недовољно.

Министар правде Никола Селаковић рекао је да ће преваре с вишеструком продајом истих станова и кућа које су честе у Србији бити искорењене новим законским решењем по којем ће нотари бити искључиво надлежни за склапање уговора о продаји непокретности.

"Изменама Закона о јавном бележништву установиће се искључива надлежност нотара за склапање уговора којима се врши отуђење и оптерећење непокретности што ће омогућити много већи ниво правне заштите у сфери промета некретнина", рекао је министар правде у
Скупштини Србије образлажући предложене измене Закона о јавном бележништву.

Селаковић је додао да ће се тиме спречити и изигравање плаћања пореза на капиталну добит и пореза на пренос апсолутних права.

Према његовим речима, нотар ће бити дужан да размотри све одредбе уговора о продаји и да странке упозори на евентуалне неправилности.

Министар је рекао да је успостављање нотаријата у Србији пионирски пројекат јер последњи нотари у Србији, који су постојали пре Другог светског рата, одавно нису међу живима и не постоји непосредна искуствена примена таквог система.

Селаковић је рекао да је суштина предложених измена одлагање почетка примене Закона о јавном бележништву што је, како је навео, други пут за нешто више од пола године да се предлаже пролонгирање његове примене.

Он је додао да се примена закона одлаже за годину дана, односно до 1. марта 2014. године јер Србија нема довољно правника који су положили јавнобележнички испит и који би могли да конкуришу за нотаре. Министар је рекао да је Србији потребно најмање 100 јавних бележника.

Полемика ЛДП-а и ДС-а са министром правде 

Посланици Демократске странке и Либерално демократске партије оптужили су министра Николу Селаковића да за шест месеци није урадио ништа на увођењу јавнобележничке службе и за јачање правне сигурности грађана.

Селаковић је, међутим, то оспорио, наводећи да су донета сва подзаконска акта и да су организована два испитна рока за јавне бележнике, а да је још један рок у припреми. 

Говорећи о предложеним изменама, Стефановић је рекао да су оне козметичке и да је суштина одлагање почетка примене закона, а да Министарство правде за шест месеци ништа није урадило како би се започело са применом закона, који би требало да растерети судство.  

Посланици ЛДП су затражили повлачење предложених измена из скупштинске процедуре, истичући да је неозбиљно да се други пут одлаже примена закона, чиме се, како сматрају, власт брука.

Селаковић је поновио да то није тачно будући да су сва подзаконска акта у надлежности министарства донета и да су организована два испитна рока, а на питање посланице ЛДП Јудите Поповић зашто није формирана јавнобележничка комора, одговорио да треба да прочита закон који прописује да је то могуће тек уколико постоји најмање 100 нотара, а тренутно их је 55.  

Током дебате председавајућа Весна Ковач изрекла је опомену шефу посланика ДС Бориславу Стефановићу, јер се није држао теме дневног реда будући да је дебату о изменама Закона о јавном бележништву искористио да помене и Закон о амнестији и Уроша Мишића.

Жустро и на Одбору за правосуђе 

Седницу Одбора за правосуђе такође је обележила жустра полемика посланика ДС-а и ЛДП-а с министром Селаковићем о изменама Закона о јавном бележништву.

На седници Одбора Јудита Поповић из ЛДП-а оптужила је министра правде да ништа није урадио како би се створили услови за почетак рада нотара у Србији, а министар Селаковић јој је поручио да се не бави политиканством.

"Зашто је претходном министру било потребно годину дана да организује први јавнобележнички испит", упитао је Селаковић и навео да се сада то пребацује новом министру.

На то је реаговао Ненад Константиновић (ДС) који је рекао да министар не сме да се посланици обраћа с "вербалном агресијом" и да треба са уважавањем да се односи према посланицима парламента који га је и избарао за министра.

"Не можете рећи да се посланица бави политиканством. Прикривате вашу неспособност да урадити свој посао", поручио је Константиновић и навео да у изменама Закона о јавном бележништву нема ничег новог осим што је предложено одлагање примене тог прописа за годину дана, односно до 1. марта 2014. године.

Министар Селаковић је рекао да су у претходном мандату јавнобележнички испит пратиле бројне контроверзе али да је свака од тих мањкавости исправљена његовим доласком у министарство, јер је тај процес сада транспрантан.

"Ми смо црне овце јер једини у региону немамо јавнобележничку службу", рекао је Селаковић и додао да је циљ да се мотивишу најбољи правници да пређу у нотаре.

На примедбе опозиције, Селаковић је казао да је главни разлог за измену закона то што нема довољно кандидата који су положили јавнобележнички испит, што је услов за примену закона, али да ће испит и даље бити строг и озбиљан, као и да је проблем и то што је нотаријат законом постављен као економски неодржив.

"Људи нису заинтересовани да припремају испит те тежине јер им то неће омогућити ни да покрију трошкове режије", рекао је Селаковић и навео да је предложено да надлежност нотара буде и овера уговора у промету непокретности.

Селаковић је упозорио да јавнобележничке канцеларије неће моћи да опстану ако се нотарима не повећају овлашћења.

После расправе, Одбор за правосуђе у начелу је прихватио измене Закона о јавном бележништву које данас треба да размотри парламент на новој седници.  

Почетак седнице одложен је до 12.30 због недостатка кворума. Одбор за правосуђе разматрао је измене тог закона, због чега посланици нису могли да присуствују седници парламента. 

На дневном реду нове седнице је и расправа о променама у саставу сталних делегација српског парламента у међународним парламентарним институцијама, именовању шефова тих делегација, као и о променама у скупштинским одборима. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи