Читај ми!

Динкић: Избори само чаршијске приче

Расписивање избора ове године је потпуно нереално и то су само чаршијске приче, каже министар финансија Млађан Динкић у интервјуу листу "Данас". Део опозиције је "обезглављен" и нема идеју како да успостави сопствену политику, па прижељкују изборе, истиче Динкић.

Министар финансија и привреде и председник Уједињених региона Србије Млађан Динкић сматра да је расписивање избора ове године потпуно нереално, јер би то било губљење времена, пошто опозиција нема нове идеје и предлоге који би могли да помогну.

Истакавши да су приче о изборима само чаршијске приче, Динкић је, у интервјуу за Данас, оценио да је део опозиције "обезглављен" и нема идеју како да успостави сопствену политику, па прижељкују изборе као вештачки начин да консолидују сопствену ситуацију, и наводи да пре свега мисли на ДС, како би поново постали део владајуће коалиције.

"ДС покушава да убеди амбасаде како би они били бољи партнери напредњацима него што смо социјалисти и ми. (Драган) Ђилас иде толико ниско да гази сопствени понос подилазећи (Александру) Вучићу и (Јовану) Кркобабићу. Мислим да идеје о превременим изборима пре свега иду из ДС", рекао је Динкић.

На питање да ли се плаши да га Вучић не избаци из владе, Динкић је рекао да с потпредседником владе одлично сарађује и цени његову енергију, наводећи да изненађен подршком и Вучића и Дачића, а да о страху нема ни говора.

Динкић је истакао да је координација у Влади врло добра.

"Сусрећемо се са огромним проблемима, од корупције, дијалога с Приштином, добијања датума преговора с ЕУ, до економског приступа, где смо успели да избегнемо банкрот државе, обезбедимо довољно средстава да направимо фискалну консолидацију и смањимо буџетски дефицит. Мислим да је добро што те проблеме не гурамо под тепих, него их решавамо", нагласио је Динкић.

Истакавши да се о преговорима с Приштином и усвојеним документима о Косову углавном бавила потпредседница Владе Сузана Грубјешић, министар финансија је навео да су они (УРС) једногласно подржали ту политику.

"Важно је да се реше конкретна питања људи који тамо живе и да се успостави боља економска сарадња на читавој територији Косова. Ја сам за то да Србија што више робе пласира на Косово, да идемо у правцу да све акцизне производе из Србије пласирамо на ту територију потпуно нормално", нагласио је Динкић.

На питање о односу Владе са председником Томиславом Николићем министар финансија је рекао да може да говори само о сегменту који води, наводећи да се Николић, за разлику од претходног председника, не меша у "туђе послове" и да обавља Уставом одређене функције.

"Мени је председник Николић отворио врата састанку са министром финансија Руске Федерације. Он је лично разговарао са Путином пред Нову годину и није прошло ни десет минута и мене је позвао руски министар на недавно одржани састанак", навео је Динкић.

Другачије околности траже другачију политику

Према његовим речима, у привредном развоју мора да се води потпуно другачија политика него у претходној деценији, јер су се време и околности променили, да је еврозона у кризи, па су потребни инвеститори на Истоку, где има више слободног капитала.

"Зато смо пуно пажње сада посветили пре свега Уједињеним Арапским Емиратима, затим Кини и Русији. Имамо намеру да то проширимо и на Турску. То су земље које немају никакве политичке интересе у Србији, већ их воде пријатељство и комплементарни интереси", навео је Динкић.

Министар финансија је навео да је идеја за сарадњу са Емиратима потекла из његове главе, и да те сарадње не би било да није претходило лично познанство са шеиком, где је велики допринос дао Вучић.

"Идеја је да се 300.000 хектара у наредне три године стави под наводњавање, да се очисти мрежа канала и изграде додатни канали, али обезбеде и дугорочна средства за инвестиције привредницима, паорима и газдинствима да купе савремену опрему. Тако ћемо да повећамо извоз и зараду пољопривредницима", указао је Динкић и додао да се први резултати могу очекивати већ ове године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи