Читај ми!

Избор новог директора Агенције

Одбор Агенције за борбу против корупције данас би, након што обави разговоре са три кандидата, требало да изабере новог директора, рекао члан Агенције Чедомир Чупић гостујући у Дневнику РТС-а.

Члан Одбора Агенције за борбу против корупције Чедомир Чупић рекао је да би то тело требало данас да добије новог директора, након што одбор тог тела обави разговоре са три кандидата која су ушла у најужи избор за ту функцију.

"Претпостављам да ћемо се данас одлучити за новог директора и то ћемо саопштити јавности, али док се то не деси не могу унапред рећи шта ће бити", рекао је Чупић гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима, важно је да агенција добије директора који ће поред стручних знања показати и организационе способности, а најважнији
елемент је да се ради о чистој моралној личности.

Према речима Чупића "битно је да то нису уцењени људи и да имају грађанску храброст да спроводе закон".

"Претпостављам да кандидати који су ушли у најужи избор да то поседују, али у том разговору ћемо имати комплетан увид, чућемо кандидате и томе на који начин они планирају да воде институцију и да поправе њен рад", истакао је Чипић.

Одбор Агенције за борбу против корупције расписао је 20. новембра јавни конкурс за директора те институције. Неки од потребних услова за именовање су диплома Правног факултета, најмање девет година радног искуства, а кандидат не може бити члан ниједне политичке партије.

Одбор је 9. новембра сменио дотадашњу директорку Зорану Марковић, а за вршиоца дужности поставио Татјану Бабић.

Оштрије казне за функционере

Осврнувши се на проблем посланика у Скупштини Србије који још нису пријавили своју имовину, иако су то морали да учине 30 дана пошто су ступили на функцију, Чупић каже да би управо они требало да буду пример свим функционерима.

Према његовим речима, потребно је донети Закон о пореклу имовине и пооштрити казне за функионере који не пријављују или прикривају своју имовину.

Члан одбора за борбу против корупиције напомиње да би такав закон омогућио узимање имовинске карте чланова шире породице функционера, чиме би јавност имала детаљан увид у његову имовину.

Чупић је подсетио да према садашњем закону, за непријављиваање имовине на време, функционер је начинио прекршај, за шта следи новчана казна од 50 до 150 хиљада динара, док у случају да прикрије имовину, подлеже кривичном гоњењу и прети му казна од шест месеци до пет година затвора.

 

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи