Читај ми!

Остају институције Срба на северу Косова

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин поручује да институције Срба на Косову и Метохији остају. Београд у последњој рунди дијалога успео да обезбеди да новац од царина не иде у буџет Приштине, већ у посебан фонд, у коме ће бити и представник Срба са Космета, рекао Вулин.

Институције Срба на Косову и Метохији остају и не треба уносити немир међу Србе у јужној српској Покрајини, каже директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин.

Вулин је објаснио да је Београд у последњој рунди дијалога успео да обезбеди да новац од царина не иде у буџет Приштине, већ у посебан фонд, у коме ће, како је рекао, бити представник Срба са Космета и привремених институција у Приштини, а одлуке ће се доности консензусом.

"Новац иде у међународни фонд, односно у фонд који ће креирати високи представник ЕУ на Косову и Метохији. У њему ће бити представник Срба са севера Косова и Метохије и биће представник привремених институција у Приштини, а одлучиваће се консензусом. Дакле, Срби имају право вета и тај новац ће моћи да се користи искључиво на простору Косова и Метохије", рекао је Вулин гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима, спровођење споразума ће контролисати трипартитна комисије у којој ће се налазити и представник Срба са севера Косова и Метохије, па ће сам на лицу места моћи да се увери и каже шта је кршење споразума, а шта није.

Вулин је напоменуо да ће се наредних дана само наставити процес имплементације споразума о интегрисаном управљању прелазима.

"Немојмо да уносимо немир у Србе на Косову и Метохији, институције остају. Ништа није договорено. Никаквих нових договора нема, ништа се од сутра неће десити, наставиће живот као и до сада", рекао је Вулин.

Према његовим речима, "наша предузећа која имају садашње регистрације, било да их је регистровао УНМИК или Агенција за привредне регистре, неће морати поново да се региструју, користиће и даље исти ПИБ број и неће ући у други порески систем".

"Србија не сме да дозволи да Срби на Косову и Метохију остану без пажње своје државе, да остану без свог система, да их било ко гурне у систем нечега што покушавају да направе косовском државом", закључио је Вулин.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи