Читај ми!

Јовановић: Користин договор о царини

То што новац од царине, после договора у Бриселу, иде у посебан фонд неће значити пуно ако уз то не иде нова политика трајног решавања косовског проблема, сматра Чедомир Јовановић, лидер ЛПП-а.

Лидер Либерално демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић оценио је данас да је корисно то што је у Бриселу договорено да новац од царине одлази у посебан фонд, али је упозорио да би ефекти разговора могли да буду поништени ако их не прати нова политика трајног решавања проблема.

"ЛДП подржава све рационалне елементе и помаке у разговорима у Бриселу, али ће њихови позитивни ефекти бити потпуно поништени ако их не буде пратила нова политика која би била способна да трајно реши наше неспоразуме са онима који живе око нас", навео је Јовановић у изјави достављеној медији.

Подсећајући да у Србији и даље нама одговора на кључна питања, он је рекао да зато сваки напредак у нормализацији односа са Приштином има смисла само ако буде мотив за праве реформе у Србији, а "не окидач за намерно увећавање националних тензија, србовање или за друге компензације".

Према речима лидера ЛДП-а, они који воде земљу, дужни су да преузму одговорност и трајно напусте калкулисање, избегавање истине и труле компромисе којима годинама покушавају да сачувају илузију пропале политике.

"Политичари који су 20 година робовали сопственим заблудама данас немају право ни да ометају преговоре, ни да у њиховим резултатима и изазовима себично траже прилику да поентирају или прибегавају патетичним изговорима", оценио је Јовановић.

Како је навео, сада власт у Србији треба да објасни зашто не прихвата захтев ЛДП да се уведе и строга контрола трошења новца који из буџета Србије одлази на Косово а завршава далеко од Срба који су угрожени.

Лидер ЛДП-а је изразио жаљење што водећи политичари и даље ћуте о цени коју плаћамо за све њихове грешке из прошлости и покушавају да профитирају на међусобним разликама које нису у стању чак ни да објасне.

"Без истине о томе, уз двосмисленост која је опште место политике власти, у будућности ћемо само понављати промашаје који су нас довели до тога да данас у преговорима добијамо много мање него што смо могли да остваримо рационалнијом политиком у прошлости", оценио је Јовановић.

Према његовим речима, Србија је изнутра и даље заробљена у злоупотреби митова и покушајима да се највећа владајућа странка што више дистанцира од косовског проблема.

Јовановић је указао да "и даље нема одговора на кључна питања: шта је политички циљ Србије, где ћемо наћи простор за модернизацију свог друштва, како ћемо бити кредибилан партнер и региону и Европи када смо земља са највећом стопом незапослености, инфлације, брзине задуживања и друштво из кога желе да побегну најталентованији и најобразованији".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи