Читај ми!

Стефановић: Остаје да се види шта је договорено

Борислав Стефановић изјавио да тек остаје да се види шта је договорено у Бриселу по питању царина на Косову. Функционер ДС-а рекао ли да за Србију није повољно ако је то решење о фонду који је дуго најављиван из Приштине.

Функционер Демократске странке Борислав Стефановић изјавио је да тек остаје да се види шта је договорено у Бриселу по питању царина на Косову, али да за Србију није повољно ако је то решење о фонду који је дуго најављиван из Приштине.

Стефановић, бивши шеф преговарачког тима у дијалогу са Приштином, рекао је за агенцију Бета да тек остаје да се види шта је јуче договорено у Бриселу, али и да не верује да ће то бити ускоро иако је Скупштина обавезала владу да посланике редовно и детаљно обавештава о развоју догађаја.

"Ако је то исти фонд који се годинама најављује из Приштине као велико чудо које ће Срби прихватити оберучке, то је врло лоше, а ако ће то бити посебан фонд који ће држати ЕУ, то је много боље решење", оценио је Стефановић.

Он је додао да договорено трипартитно управљање фондом иде на руку косовском премијеру Хашиму Тачију.

"Ако се иде на трипартно управљање, иде се на руку Хашиму Тачију који годинама покушава да представи некакав буџетски фонд за север Косова, мислећи да ће већим парама приволети Србе тог дела Покрајине да се укључе у институције Приштине", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, много боље решење за Србију је ако је у Бриселу договорен посебан фонд у који ће ићи приходи од царине, који ће држати ЕУ.

"Држава ће кроз кораке које очекује, сигуран само ако буде мудрости и знања што ову владајућу коалицију не краси, моћи да направи знатно бољи резултат и више од Ахтисаријевог плана и то треба да им буде циљ", рекао је Стефановић.

Дачић је рано јутрос, после разговора с председником Владе Косова Хашимом Тачијем у Бриселу, казао да је постигнут договор да се царина и дажбине на северу Косова уплаћују у посебан фонд за развој севера.

Председник Владе Косова Хашим Тачи рекао је, међутим, да ће се сада наплаћивати царина по косовским законима и да је Србија преузела обавезу да расформира "паралелне" структуре безбедности на Косову.

Делевић: Наставак дијалога доприноси евроинтерграцијама

Председница скупштинског Одбора за европске интеграције Милица Делевић изјавила је да наставак дијалога премијера Србије и Косова у Бриселу доприноси напретку у европским интеграцијама, али није желела да говори о најновијем договору о царинама.

Делевић је агенцији Бета рекла да не још не зна детаље договора о наплати царина, који су у Бриселу постигли Ивица Дачић и Хашим Тачи, и да очекује да с тим буде упозната Скупштина Србије, како је предвиђено и Резолуцијом о Косову.

"Верујем да наставак дијалога и његово подизање на највиши политички ниво представљају добру основу за решење проблема и да ће довести до напретка у европским интеграцијама (Србије)", рекла је Делевић, која је и функционер опозиционе Демократске странке.

Она је подвукла да је дијалог једини начин за решење косовског проблема.

Председник Европског савета Херман ван Ромпеј је данас после сусрета са премијером Србије Ивицом Дачићем рекао да је нормализација односа с Приштином кључни услов да Србија почне преговоре о чланству с Европском унијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи