Читај ми!

Ристић: Срби неће плаћати царину Косову

"Нећемо да плаћамо царину и порезе непризнатој држави Косово", рекао председник општине Зубин Поток Славиша Ристић, реагујући на синоћну рунду дијалога Београда и Приштине. Ми хоћемо да будемо у царинском систему државе Србије и њој да плаћамо дажбине, истакао Ристић.

Председник Општине Зубин Поток на северу Косова Славиша Ристић рекао је данас, поводом синоћне рунде дијалога о Косову у Бриселу, да Срби "неће да плаћају царину и порезе непризнатој држави Косово".

"Наш став је од почетка јасан, а то је да ми хоћемо да будемо у царинском систему државе Србије и њој да плаћамо дажбине, а нека се онда фондови формирају и нека тим новцем располажу како мисле да је исправно", рекао је Ристић за агенцију Бета.

Председник Општине Зубин Поток је одбацио тврдњу премијера Ивице Дачића да је постигнут договор који су желели Срби са севера Косова.

"Ми ни за који новац нећемо да се продајемо Хашиму Тачију", поручио је Ристић.

Састанак општина са севера

Председник Општине Звечан Драгиша Миловић рекао је да је о договору из Брисела чуо само из медија што му није довољно за коментар.

Миловић је најавио да ће у понедељак у Звечану одржати састанак председника општина севера Косова, скупштина општина, начелника Округа, посланика и представника политичких партија на којем ће заузети ставе и утврдити своје даље деловање.

"Надамо се да ћемо до тада имати праве и потпуне информације о томе шта значи тај, како кажу - привремени споразум, колико је он привремен и како ће се његова примена одразити у пракси", рекао је Миловић.

Миловић је поновио да је захтев челника локалних самоуправа и привредника севера Косова непромењен - да уђу у српски порески систем и да се све дажбине за робу која долази на север Косова плаћају Србији.

"У који ће фонд средства бити издвојена и како ће бити дељена, нас не интересује. Битно нам је да нас не одвајају од Србије", додао је Миловић.

Дачић је рано јутрос рекао да је постигнут договор да се царина и дажбине на северу Косова уплаћују у посебан фонд за развој севера.

"У фонд, у којем би учествовали Срби на северу Косова, приштинске власти и Европска унија која треба да оснује тај фонд, биле би уплаћиване све дажбине за робу која иде на север Косова и то би било привремено решење", објаснио је Дачић.

Дачић је нагласио да је тиме удовољено захтеву Срба на северу Косова да царина и друге дажбине не иду у буџет Приштине - новац за фонд би био уплаћиван у једну комерцијалну банку коју би одредила ЕУ.

Косовски премијер Хашим Тачи рекао је, међутим, да ће се сада наплаћивати царина по косовским законима и да је Србија преузела обавезу да расформира "паралелне" структуре безбедности на Косову.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи